Yamaha RX-A810 Aventage

RX-A810 je receiver strednej triedy z rady Aventage, ktorý má ponúkať slušnú úroveň výstupnej kvality zvuku, nabitý ako každý moderný receiver bohatými funkciami, dekódovaním, internetovými rádiami, sieťovými funkciami, streamovať hudbu z PC. Verziou hdmi rozhrania je v1.4, kalibráciou je vybavený pokročilou firemnou Ypao, s možnosťou vlastného nastavenia EQ krivky, o dekódovanie zvuku sa starajú D/A prevodníky 24-bit / 192 kHz DAC Burr-Brown pre všetky kanály, sem sa výrobca oháňa piatou nohou prístroja proti rezonanciám, ale to je skôr na večerný úsmev internetového čítania, vzhľadom na to ako je konštrukciou antirezonančne vyrobený trebárs môj Denón Pma-2020tka. Preto hmotnosť prístroja je priemerných 11 kíl, spotreba pri plnom vybudení len 330 W, takže stvoky watáže do všetkých aktivovaných kanálov určite nepôjdu.

Po otvorení horného krytu je zaujímavosťou kompletné osadenie všetkých kondenzátorov firmy Nichicon, nenájdete ani jeden neznačkový kondenzátor, filtrácia je 2x 6800uF/85C/Nippon-Chemicon. Rozsiahla digitálna doska s HDMI 7x In / 2x Out.

V koncovom zosilňovači sa starajú o vybudenie 7 spárovaných dvojíc tranzistorov štandartne u Yamahy typu Sanken A1695 a C4468, uložené trošku do šikma na hliníkovej platni s klasickým AL rebrovaním, chladenie ventilátorom nie je. Bezpečne ide pripojiť reprosústavy už od 4 ohmov pri vypnutom receiveri v standby móde vyvolanými zadaním kódov Straight + Main zone.

Potešujúcou správou je predzosilený 7.2 pre-out výstup, ktorý sa v drvivej väčšine strednej triedy receiverov už nenachádza, takisto je možnosť Biampingu pre kvalitnejšie napájanie predných kanálov, pre ozvučenie ďalších miestností je 2x stereo výstup.

Ovládanie - receiver sa ovláda prioritne cez OSD menu, pre jeho zobrazenie musí byť príjmač napojený cez HDMI rozhranie na televízor, takže s displeya na AVR veľa nevyčítate, resp. nič, menu je v celku základné, chýbajú aspon niektoré základné prednastavenia, ako to má príkladne perfektne vyhotovené onkyo. Diaľkové ovládanie je diskutabilné, receiver má trošku blbé reakcie na pridávanie hlasitosti z DO, keď človek pridrží tlačídlo Volume, hlasitosť ešte letí aj po jeho upustení.

Zvuk - základom všeobecne môžem charakterizovať ako typický pre yamahu, mierne ostrý výrazný ale jasný typ zvuku. Vytvorený stereo obraz je skoro totožný s integráčom A-S700, zvuk na basoch má ale veľmi pekne kontúry a celkové pevné znenie, sú objemné, dostatočne úderné a dobre čitateľné na svoju triedu, vo vyšších kmitočtoch 60-150Hz tvrdé s jasným prekreslením, podľa mňa majú basy výbornú dynamiku. V strednom pásme znie receiver jasne s prirodzenou hĺbkou obrazu so slušným vytvorením sterea, nemám výhrady, výškové frekvencie sú so stúpajucou hladinou zvuku mierne ostré avšak tu už cítiť rezervy v prekreslení a čistote. Detaily sú prezentované s dravosťou zosíka a jeho koncepciou, skreslenie zosilňovača je typické pre strednú triedu AVR.

+ celkový stereo zvuk je medzi integrovanými A-S500 a A-S700

+ opäť sa mi potvrdil fakt, že yamahy sú zvukom dravšie, výrazné zosilňovače, čo nemusí byť na škodu po pripojení reprosústav strednej triedy

+ dynamika a zvuk basových tónov sa mi veľmi páčila

+ výbava receivera a napredovanie s modernými technológiami, osadenie kvalitnými súčiastkami

- ovládanie a nastavenie receivera - tak tu by sa mal výrobca dobre zamyslieť, na cenovú triedu av receivera, na dnešnú technicky pokročilú dobu, akútne by sa zišlo pekné grafické OSD menu a celkové ovládanie, ako to má príkladne onkyo, tento moderný receiver má grafické menu skutočne ako v hre nintendo, to je síla