Vincent SP-993

Obrovský výkon, univerzálny zvuk a výborné rozlíšenie, tak by sa dalo charakterizovať prvé vnímanie Vincenta SP-993 s pôvodnou cenovkou 2600,-eur, za ktorú si kúpime už jazdené auto ešte v dobrom stave. Všeobecne SP-993 sa zrejme vyrábal od roku 2005 v niekoľkých výrobných verziách 1.1, 1.2, 1.3 s výkonom v A triede 2x50W alebo 2x60W, v čom sa samozrejme líši aj celková hmotnosť prístroja. Jeho zaradenie patrí medzi  high-end koncové výkonové stereo zosilovače plne symetrickej diskrétnej konštrukcie, pracujúcej v čistej áčkovej triede, kde po prekročení deklarovaného výkonu 2x60W/8ohm sa automaticky prepne a pracuje v triede AB, kde sa aktivuje jeho ´´parný výkon´´, ak je tomu potrebný, potom nám umožní disponovať výkonom 2x200W do 8 ohmov alebo 2x400W do impedancie 4 ohmov, záleží od užívateľa, ktorým reprosústavám dožičí pre kmitacie cievky túto spaľujúcu vášeň : ) Na začiatok si ešte uveďme čísla na správnu mieru, najstarší kúsok SP-993 vážil 30kg a mal výkon 2x50W v triede A, pokročilá verzia, s ktorou som mal potýčky mala výkon 2x60W a hmotnosť 36kg, s balením ´iba´ 40kg – bez urážky, nič pre inštaláciu a vybaľovanie postaršiemu šťastnému majiteľovi, ktorí sa dopracuje k takému kúsku.

Na pripojenie slúžia v zadnej časti RCA a XLR vstupy s prepínačom na daný použitý vstup, použitie sieťovej práčky je viac než nutné, spolu s kvalitne odtieneným sieťovým káblom, aby sa zabránilo prípadnému zvýšenému sumu na pozadí. Na prednom paneli sa nachádza tlačítko pre tlmenie / vypnutie displeya, ktorý má numerické ukazovatele aktuálneho výkonu do oboch kanálov,  prepínač impedancie 4 / 8R + hlavný vypínač. Nakoľko sa jednalo o bazárový kúsok, displey nabehol vždy až na druhé zapnutie SP-993.

Celkové prevedenie koncáka je na celokovovej ! úrovni v masívnom prevedení, čomu napovedá aj veľká hĺbka prístroja až 53cm. Tranzistroy Sanken 8x A1386A a 8x C3519A, početné osadenie MKP audio kondenzátormi aj v napájacích cestách.

ZVUK – ťažko povedať prvými slovami : ) tak skúsme to, plný, sýty, s úderným basom, celkovo príjemným trošku farebným prejavom, veľmi dynamický, s veľkou šírkou a hĺbkou stereo obrazu,  v strednom pásme silne pripomínajúc melodický marantz pm-k.i.pearl lite. Hlas speváka mi pripadá miestami tak živo, akoby spevák či speváčka stál tesne predomnou a spieval mi rovno do tváre, až som sa miestami vážne červenal :D. Reprodukcia kapiel má čarovný ´´šmrnc´´,  medzi Vami a reprosústavami Vincent vytvorí také zvukové pole, že sa Vám skupina rozloží vo vašej miestnosti a Vy presne viete, kto kde stojí, čo drží , akým nástrojom hrá. Tina Turner a jej skladby Private Dance alebo The best bola radosť počúvať, záverečná farba saxofónu excelentná včetne počúvanie vážnej hudby. Príkladne na skúšku povestných basov z nového albumu Justin Timberlake – The 20-20 Experience človeku už ostávalo poklepkávať končatinami do rytmu a užívať si rytmus a dynamiku podania Vincenta, takisto ako v Daft Punk - Give live back to music či Get Lucky v pôvodnej verzii 96kHz/24bit z vynilu, ktorú si stále môžete stiahnuť z webu v špičkovej zvukovej kvalite. SP-993ojka nezaváha ani v rockovom zábere, všetko tak ako má byť, disciplinovane, čisto, podľa potreby výbušne a vždy s ukážkovým rozlíšením nástrojov. Vykreslenie detailov, jemných nuancií a mikrodynamiky je výborné. Po zámernom vyskúšaní ostrých skladieb (čiže nekvalitný novodobý mastering) ako si s nimi poradil vincent 993 došlo k môjmu veľkému prekvapeniu, neskutočne ich odmäkčil, akoby pridal na rozsahu a následne reprodukoval – super, bez výhrad.

Napájacia filtračná časť, aj sem nájdeme MKP kondy.

Osadenie 16x Sanken tranzistormi 8x A1386A a 8x C3519A.

Zadná časť, RCA a XLR vstupy s voľbou na posuvnom prepínači.

Vincent SP-993, tento zosilovač je vyrobený v celokovovom mohutnom prevedení, minimum plastov, hmotnosť samotného koncáka je 36kg, minimálna spotreba kvôli triede A je 300W, pri plnom vybudení by mal dosahovať hodnoty okolo 1 kW. Hĺbka zariadenia prerástla na úctyhodných 53 cm. V inštalácii do Vašej zastavy je potrebný aj pevný a stabilný stolík s voľnou cirkuláciou vzduchu, rátajte aj so zvýšenou teplotou vzduchu v miestnosti kvôli prevádzke SP-993, vyžareného tepla z Vincenta je dosť.