Subwoofery Magnat Quantum 731A

Magnat Quantum 731A - je moderný aktívny subwoofer domáceho kina stredne vyššej kategórie z modelovej rady Quantum 700 určený pre posluch hudby a podporu nízkych kmitočtov v systémoch domácich kín. Momentálne je vyrábaný v 3 farebných prevedeniach počnúc klasickým čiernym alebo bielym hi-gloss lakom prípadne tmavohnedé prevedenie Mocca. Magnát Sub 731A ponúka elegantné a nenápadné riešenie ozvučnice moderného tvaru s bassreflexovou konštrukciou a vyvedením basového meniča do podlahy, čo v konečnom dôsledku môže uľahčiť umiestnenie v miestnosti.

Ozvučnica - magnát klasicky vychádza z koncepcie antirezonančnej ozvučnice pozostávajúcej z MDF dosiek o hrúbke 40 mm a 45 mm, ako je uvedené na stránke výrobcu, tak teda sa trošku pomotajme okolo rozmerov s digitálnym pravítkom, celá ozvučnica je vyrobená z MDF dosiek o hrúbke 19 mm, predný panel je zdvojený a jeho výsledná hrúbka je 40 mm. Ozvučnica je vytlmená 3 cm vrstvou syntetického rúna zo všetkých strán, vnútri sa v strede nachádza jedna MDF výztuha, ktorá spevňuje bočné panely. V každom prípade sa nejedná o nejakú výraznú tuhosť ako príkladne u boxov reprosústav Quantum 800 alebo série 1000. Ozvučnica v čiernom prevedení je zo všetkých strán povrchovou úpravou čierna matná, predný panel a spodná podstava - základňa je vo vysokom lesku, jej hrúbka je 35 mm. Hlavné nožičky sú hliníkové, protišmykové,  do ktorých sa dajú namontovať odhmotňovacie hroty závitom M6, ktoré sú dodávané v dodávke kovové s povrchovou úpravou pochrómovaním, avšak chýbajú podložky pod hroty, takže sa ľahko môže poškodiť plávajúca laminátová podlaha, podložky pod hroty je potrebné dokúpiť  zvlášť, rovnako je to aj u reprosústav Klipsch RF-7II.

Použitý reproduktor - subwoofer - model  subwoofera  731A je osadený 12´´ basovým meničom s hrubou a pevnou papierovou membránou - lisovanou celulózou, ktorá je ešte dodatočne spredu vyztužená povrchovou úpravou lakovaním, reproduktor má  asi 2-3 vrstvovú veľkú kmitaciu cievku o veľkosti 2´´ - 50 mm, dobre odvetrávanú kmitačku cez pavúk a cez magnetický systém, v ktorom je pomerne dosť veľký 20 mm otvor na chladenie cievky, ale bez ochrannej mriežky. Samotný magnetický systém výrobca uvádza ako dvojitý, tudiš ja nachádzam jeden feritový magnet o veľkosti 120 x 25 mm, samozrejme reproduktor bude zmeraný a na stránke /aj na FB/ nižšie sú aj uvedené T/S parametre daného kusu, ktoré sú ale pomerne veľmi  dobré a samotný reproduktor má v podstate dostatočne silný magnetický pohon na prevádzku v bassreflexovej ozvučnici. Šaši subwoofera je plechový kôš, reproduktor má tiež zrejme dosť vysokú povolené výchylku, pretože má široký a pevný gumený záves, jeho dostatočnému rozkmitu je aj prispôsobený vlnovec. Kvôli 2´´  kmitacej cievke má basák aj dodatočne prispôsobenú pevnú a veľkú kopulku. Impedancia použitého meniča je 4 ohmy, jednosmerný odpor Re je 3 ohmy. Pripojenie k zosilovaču je cez 2x 1.5mm linku. Všetky káble vo vnútri sú omotané vrstvou peny, ktorá zabraňuje prípadným rezonanciám - kmitaniu  pri vyššom výkone SW. Celkové rozmery subwoofera sú 57 cm na výšku, 34 cm na šírku a 48 cm na hĺbku včetne modulu a chladičov. Váha je 26 kg. Medzera medzi podstavou a reproduktorom je 40 mm, základňa s ozvučnicou je spojená cez plastové hrubé nohy a spojená-spevnená veľkými šróbami M6.

Bassreflexy - sú použité dva plastové ABS pevné nátrubky pekne zaoblené z oboch strán kvôli optimálnemu prúdeniu vzduchu bez nežiadúcich turbulencií pri vysokom rozkmite membrány, sú ale dosť dlhé a zrejme celý subwoofer bude dosť nízko ladený, vnútorný priemer nátrubku je 70 mm a jeho celková dĺžka je 360 mm.

Modul zosilovača 731A - samotný modul zosilovača pracuje v analógovej triede s uvedeným výkonom 180W RMS, čo by malo zabezpečiť dostatok výkonu pre hlasné ozvučenie stredne veľkých miestností, pokiaľ má aj samotný reproduktor dobrú citlivosť. Modul je osadený čínskym Yinghua Elec.Co LTD toroidným transformátorom, vinutie PRI 0-115V, SEC 36-0-36V, trafo je uložené na papierových krúžkoch a gumenej podložke kvôli izolácii a prípadnému odhlučneniu, o filtráciu napájania sa starajú dva elektrolytické filtračné kondenzátory firmy DK 63V/4700uF/105C, v zosilovači sa nachádza spárovaná dvojica tranzistorov Toshiba TTA 1943 a TTC 5200 Japan. Modul disponuje klasicky nastavením hlasitosti, vstavaným limitérom pred preťažením reproduktora, prepínačom fázy 0-180C, prepínač na trvalú prevádzku On alebo s automatickým vypínaním Auto pri neprítomnosti signálu, modul sa dá napájať nízkoúrovňovým  R / L linkovým vstupom z receiverov alebo priamym vstupom cez RCA označený ako LFE bez frekvenčného obmedzenia. Samozrejmosťou sú aj výkonové banánikové vstupy priamo z napájania výstupov stereo zosilovača, pokiaľ by daný amplifier neobsahoval SW výstup. Laditeľná frekvencia výhybky je od 40 do 180 Hz. Spotreba v Standby móde je 0.5W, pri aktivácii v Idlle režime je 11W, doba do prepnutia do Standby módu je len 9 minút, podľa mňa dosť krátka doba, mohla byť kľudne aj 20 minút ako je zaužívaný štandart, pretože potom sa modul často zapína a vypína podľa typu filmu a jeho zvukových efektov. Modul ma hliníkovú brúsenú základňu spojenú s chladičom zosilovača.

ZVUK --- subwoofer od samého začiatku produkuje dynamický a hlboký bass, ktorý je smerovaný do kvality reprodukcie, nie do kvantity. Má dobrú časovú odozvu, nízko ladený bass a zrejme má vo výhybke ešte zabudovanú aktívnu ekvalizáciu na dorovnanie frekvenčného rozsahu,  pretože subwoofer hrá lineárne od 35Hz, pri útlme -5dB zatiahne do 30Hz, do 20Hz pri útlme -10 dB. Subwoofer má vyrovnaný frekvenčný priebeh, žiadne basové  pásmo nie je povytiahnuté a ani nie je zámerne zdôraznené na boom efekt, práveže subwoofer si hrá lineárne, má veľmi dobre definované kontúry vo svojej triede, že rôzne filmové efekty nie sú len o dunení a spodných kmitočtoch,  ale basy pri výbuchoch majú svoje telo a tvar. Celkovo subwoofery na mňa pôsobia čistým a tak trošku mäkkším basovým podaním,  nejak zásadný tvrdý a suchý bass až tak neprodukujú, práveže sú príjemným a vľúdnym spoločníkom pri počúvaní hudby, je pre mňa prekvapivé počúvať tieto subwoofery, koľko nízkych frekvencií sa nachádza v modernej elektronickej hudbe. V každom prípade sú dobrým spoločníkom nie len do systémov domácich kín vyšších tried, ale skôr na počúvanie hudby či podporu regálových reprosústav budú ideálnym spoločníkom v danej cenovej kategórii, pretože ako som hovoril na začiatku, suby hrajú skôr na kvalitu zvuku než na ohlušujúci akustický výkon. Nakoľko používam dva tieto subwoofery  v miestnosti 3.5 x 3.5 metra pri ich najvyššom výkonu rozhodne v žiadnom prípade nejdem ohluchnúť, mám taký pocit, že samotný zosilňovač na použitý reproduktor je ešte slabý, respektíve na analógovú triedu má priemernú účinnosť, samotný basák by podľa mňa hravo zvládol možno aj 2-3x násobok výkonu, aký dostáva z modulu. Pri počúvaní filmov sa poslucháčovi dostáva dostatočná dávka hlbokých tónov pod 30-35Hz pri efektoch ako sú zemetrasenia, výbuchy granátov a iné efekty subsonického charakteru subwoofer zvláda bez problémov. Subwoofer 731A rozhodne nemá v záujme reprodukovať istú formu ´´dunenia´´, ktoré by Vám spôsobilo bolesti hlavy, preto sú basové tóny pružné, dobre definované a čisté. Podfarbenie zvuku basov samotným skeletom som nezaznamenal, respektíve skelet nevykazuje rezonancie.

Tiež sú ale potrebné skúsenosti pri správnom nastavení v systémoch domácich kín, nakoľko dva subwofery sa fázovo omnoho lepšie zladia do zostavy ako jeden kus. Doporučujem preto najprv kalibrovať subwoofery pri vyššej nastavenej hlasitosti a do vstupu LFE, aby ich receiver dobre zachytil a správne nastavil ich fázu a hlasitosť, potom subwofery prekalibrovať na nižšiu hlasitosť podľa odporúčania z nastavení receivera, aby receiver zdvihol výstupnú hlasitosť a neboli problémy pri aktivácii zo Standby módu subwoofera pri nízkej hlasitosti - aby sa bezproblémovo aktivoval. Samozrejme také povery a mýty z niektorých audiofór typu to je jedno kam subwoofer dáte, alebo dajte ho do rohu miestnosti a hotovo sú ale pekné nezmysly, práveže na subwoofer je tiež potrebné nájsť vhodné optimálne miesto a najlepšie si ho vypočuť samotne sám v miestnosti alebo ´´jazdiť´´ s ním po miestnosti a hľadať mu jeho najoptimálnejší zvuk. Pretože zle umiestnený subwoofer môže mať problém nakalibrovať aj samotný receiver a výsledok bude taký, že SW nastaví do protifázy, potom je  potrebné nastavenie vykonať manuálne, čo vlastne odporúča aj THX. Nie je to len tak a vyžaduje si to určité ´´dlhodobé´´ skúsenosti, je rozdiel kalibrovať jeden alebo dva samostatné aktívne subwoofery. 

Z mojich skúsenosti som najlepšie výsledky pri autokalibrácii dosiahol bez nastavenia výhybiek na SW na odporúčanú deliacu frekvenciu 80 Hz, ale signálový kábel som do magnátov zapojil do ´´plnorozsahového´´ LFE vstupu, kde nastavená frekvencia na deliaci kmitočet nemá vplyv a hlasitosť na 1/3 z celkovej hlasitosti SW, aby bol subwoofer ľahko aktivovaný aj pri nízkych úrovniach hlasitosti.  Tým pádom receiver ( Onkyo Tx-Nr1010 ) prepískol celý frekvenčný rozsah subwoofera, dobre zachytil ich zvuk a až vtedy najlepšie určil vzdialenosť a hlasitosť oboch subwooferov, výsledok bol konečne výborný a veľmi presný. Receiver si aj tak sám určí deliacu frekvenciu, ktorá v drvivej väčšine nepresiahne 60 - 80Hz podľa pripojených reprosústav a hlavne podľa veľkosti Front repro (ak receiver nastaví Fronty na 40Hz, tak potom do subwooferov idú frekvencie len do 40Hz). Pokiaľ som kábel zapojil do filtrovaného vstupu R / L a nastavil deliacu fq na 80 Hz, výsledky boli rozhádzané, vtedy ich receiver zachytil slabo kvôli módom miestnosti, zvuk basov a fáza bola úplne mimo a to aj napriek môjmu symetrickému rozloženiu všetkých reprosústav. Preto hovorím, že správne nastavenie domáceho kina si vyžaduje dobré skúsenosti.

Oveľa viac detailných fotografií na tomto odkaze https://www.facebook.com/pg/medalux/photos/?tab=album&album_id=1526420914101732

- meranie T/S parametrov použitého basového meniča v Sub 731A