Subwoofer Vibe Black Air 15 V3

Anglický výrobca auto hifi techniky nespí a pravidelne nás zaplavuje slušnými výrobkami pre auto ozvučenie. Tentokrát sa mi dostal do rúk model z tretej inovovanej modelovej rady BlackAir 15v3, takže treba určite očakávať nové materiály, ktoré boli použité pri výrobe týchto subwooferových reproduktorov.

Použitý materiál na výrobu woofera bol nasledovný - jeden magnet o bežnej veľkosti zväčšený ochrannou gumou, nebude vzbudzovať rešpekt, kôš je plechový, trošku dizajnovo ladený, ale to je zbytočná vec, lem je hliníkový s iniciálmi výrobcu, magnet je krytý gumenou mriežkou a hliníkovou kopulkou, cievka 2 palcová klasika so vstupným výkonom 650W rms, záves - gumený, mebrána reproduktora je uvádzaná kevlarová, nuž v skutočnosti je polypropylénová a na prednej časti je nalepený kevlar, ale po prehmataní membrány nebadám žiadne zväčšenie tuhosti ani nič tomu podobné, takže kevlar beriem ako imitáciu. Pracovná plocha membrány je jednou z najväčších v tejto veľkosti reproduktorov a to vďaka úzkemu závesu a jej stále dostatočnému zdvihu.

Magnetický pohon je priemerný, výrobca uvádza elektrický činiteľ akosti Qes 0.501, v skutočnosti 0.600, citlivosť je slušná na úrovni 87dB/1W/1m. Najlepšie zvukové výsledky v 70L uzavretej na 50% vytlmenej ozvučnici, celkový zvukový prednes je pomerne slušný s vyššou hlasitosťou pri vysokých výkonoch, vďaka uzavretému boxu je bass lepšie impulzívny. Treba brať do úvahy aj nároky na koncový zosilovač s dobrým útlmovým faktorom kvôli veľkosti a hmotnosti membrány a jej následnej kontrole.