Subwoofer Audiobahn AW1200Q

Reproduktory audiobahn aw1200q síce na prvý pohľad vypadajú ako originály predávajúce na slovenskom a českom trhu - hadex a spol., no zdanie klame, je to ich verný falzifikát, avšak východ vyrába kvantum replikátov a niet sa čomu diviť, keď smerujú na všetky strany do európy a zaplavujú trh napodobeninami už v dnešnej dobe čohokoľvek.

Poďme sa však pozrieť na kvalitu týchto meničov, membrána woofera je lisovaný lakovaný papier, ale hodne slušný tvrdý papier ako celulóza, široké zavesenie membrány je z polyuretánovej peny, ktorá nie je typicky mäkká ale je tvrdšia, kmitacia cievka je úctyhodných rozmerov 3´´- 75mm, ktorá má zvládať uvedený výkon až 700W RMS. Pri tak veľkej kmitačke, vysokej výchylke +/- 13mm membrány a po mojom preskúmaní na hrúbku drôtu cievky to pre tento reproduktor nebude asi problém. Trošku ma prekvapilo po meraní T/S parametrov silnejší magnetický pohon než uvádza čína, ale berme to ako vec náhody :) človek nikdy nevie, čím čína prekvapí. Celkové optické vyhotovenie wooferov má svoje chybičky krásy a v tejto cene a od tohto predajcu to možno očakávať.

Woofery disponujú slušným akustickým výkonom, ich opodstatnenie vidím skôr ako SPL subwoofery na súťaže DBdrag, ale nemôžem im ukrivdiť a povedať , že hrajú zle. V závislosti od typu ozvučnice dokážu zahrať aj do hĺbky cca 35-30Hz, na posluch v aute volíme radšej uzavretý mierne vytlmený typ boxov, vďaka tuhej membráne woofery nestrácajú údernosť pri vysokých hlasitostiach a cítiť v nich ráznosť, pevnosť, samozrejme k takému zvuku berieme do úvahy autozosilovač alebo radšej rovno výkonový monoblok. Kontúry podania a konečná kvalita basov je slabá.