Pioneer VSX-1017AV-S

Pioneer VSX-1017 patrí medzi stredne vyššiu  triedu 7 kanálových  a/v receiverov a je zo starších kusov, kedy ešte firma neprešla na ICE verzie s nízkymi príkonmi a tým logicky nízkym výkonom do reprosústav.  Je rozmerovo trošku užší  42cm než je zaužívaný štandart 43.5cm, za to hĺbka prístroja narástla na 46.5cm a jeho celková váha je 15kg. V dodávke nachádzam  kalibračný mikrofón, samoučiace diaľkové ovládanie s LCD displeyom s toľkými ovládacími prvkami k jednému tlačidlu, že určite bude chcieť čas sa naučiť všetko adekvátne ovládať : )))  Receiver je označený certifikátom THX Select 2, takže určite nechýbajú moje obľúbené a zaužívané zvukové formáty THX Cinema pre filmy a THX Music pre sledovanie muzikálov a hudobných filmov. Tieto formáty tak ako u každého receivera fungujú minimálne v 5.1 konfigurácii reprosústav, v  7.1 konfigurácii môžete rovno využiť  a z vlastných skúseností doporučujem zvukové formáty THX Select 2 Cinema/Music a vždy s nastavením EQ autokalibrácie. Výsledkom je vždy maximalisticky neutrálne zvukové pole .

Pripojiteľnosť :  nakoľko tento receiver je starší kúsok, nedisponuje premršteným počtom  hdmi vstupov, ako je to teraz v nových modeloch a zjavne celkom kazových, celkovo má iba dva vstupy a jeden výstup, ďalej podstatný Multichannel 7.1 vstup a predzosilnený 7.1 výstup PRE-OUT k výkonovým koncákom podľa vlastnej chuti. Nechýba dátové pripojenie pre IPOD , predný USB vstup s podporou prehrávania MP3/WMA/MPEG4- AAC zvukových formátov, samozrejme musia byť koaxiálne a optické vstupy, zámerne ich sem spomeniem, pretože pokiaľ niekto sleduje moderný trend vývoja receiverov príkladne ako ja,  si určite všimne, že práve tieto digitálne vstupy sa pomaličky iste vytrácajú a zameriava sa čiste len na hdmi vstupy. Nuž opäť si sem musím dovoliť uštipačnú poznámku, kiežby boli HDMI boardy v receiveroch plne funkčné a spoľahlivé na roky prevádzky, čož verte mi  nie sú. Výsledkom nespoľahlivosti hdmi obvodov v súčasných zariadeniach je vypadávanie zvuku, obrazu, potrebné zahrievanie audio procesorov k prevádzke (u Onkyí)  alebo ich úplná nefunkčnosť. Problémom je veľmi veľké množstvo audio procesorov, video obvodov, DSP čipov, tieto komponenty jednoducho nie sú dlhodobo testované a v konečnom dôsledku na to dopláca spotrebiteľ, dochádza k sklamaniu a ďalšej nemalej investícii po záručnej dobe. Neraz som zaznamenal fakt, ´´odvtedy ako sa prechádza na hdmi idú receivery dolu  vodou ´´.

Aby som nazašiel priďaleko, spomeniem  k začiatku ešte technické údaje tohoto pionierskeho skauta, asi nikoho neoslní výkon 7x150W v norme DIN 1kHz, pri skreslení  1% a impedancii 6ohm, avšak na domácu zábavu to plne postačuje, pokiaľ má receiver uvedených  450W celkový príkon pri plnom vybudení  všetkých kanálov. VSX-1017 má tiež rozšírený frekvenčný rozsah 5hz-100kHz, odstup signál/šum je trošku nižší 103dB (IHF-A),  disponuje korekciami zvuku na basoch a výškach a funkciou Loudness, zabudovaný Tuner v receivery musí byť : ) OSD menu je v skutku najzákladnejšie čiernobiele a na LCDčku sa zobrazuje len cez Video/S-Video výstup. Aspoň že sa dajú prideliť  digitálne vstupy zvlášť na každý vstup a takto si receiver dopredu prednastaviť.

Filtrácia je Nichicon 2x 10 000uF/71V, receiver má zabudované aktívne chladenie, je tak trošku skryté v zosilňovacom stupni, nechladí priamo hliníkový chladič ale priestory tam, kde sú tranzistory ? to je nedomyslené ...

Autokalibrácia : receiver Pioneer VSX-1017 disponuje vlastnou kalibračnou technológiou  MCACC Advanced, ktorej úkonom je nastavenie reprosústav a priestorového zvuku pomocou EQvalizácie zvlášť každej pripojenej  reprosústavy, jej presného vzdialenia a rovnakej hlasitosti každého kanála. V minulosti som chválil aj yamahácku kalibráciu YPAO, lenže táto pionierovska MCAAC je zase lepšia, kombinuje ešte viac rôznych zvukov, šumov, puknutí k určeniu správneho oneskorenia reproduktorov. Pokiaľ som dobre pozoroval tento receiver, už počas kalibrácie rovno koriguje EQ krivku a rovno znova otestuje reprosústavu.  Výsledkom celej tejto kalibrácie je vzdušný priestor a homogénne zvukové pole. MCACC je šikovná a hodnoverná kalibrácia, nie je tak hlučná ako Audyssey. Zobrazenie výsledného nastavenia EQ je zvlášť pri každom reproduktore, rovnako ako v YPAO.

Displey : VSX-1017 má veľmi pekný displey, ktorý zobrazuje všetky podstatné aktívne funkcie, pripojenie repro, zvukové dekódery, aktuálne vstupy, atď ...

ZVUK: prichádza tá najpodstatnejšia čerešnička na torte a tou je zvuk, čiže zo svojich výpiskou počas počúvania rôznej hudby citujem :

Bassové spektrum príjemné, na danú triedu celkom uvoľnené- mierne dynamické, ale pod 50Hz objemný bass, ktorý burcuje tieto nízke oktávy, je to trochu nezvyčajné a veľmi priaznivé. Takéto vlastnosti očakávame skôr pri drahých zosilňovačoch, čiže sem je u mňa +

Stredové pásmo je priestorovo čisté,  ´´zosúladená stereo reprodukcia´´,  žiadne pásmo netlačí na poslucháča, opäť príjemná vzdušná reprodukcia s nenásilným prejavom a zase mám sem poznámku v doprovode s hlbokým basom. Na túto triedu veľmi dobré, s pekne vytvoreným stereo obrazom a dobre znejúcim Tunerom.

Výšková časť je trošku chladnejšia, jemné detailné línie s dostatkom informácií avšak menej čistejšieho charakteru kvôli vyššiemu skresleniu zosilovača.

Na konci bloku mám poznámku, VSX-1017 AV je zvukovo lepší ako Onkyo TX-SR806, na úrovni Onkya TX-SR876, čo je slušný výsledok.

- skrytý 8cm vetráčik toho veľa neuchladí ...

VIAC FOTOgrafií na odkaze: https://www.facebook.com/dalibor.melchiory/media_set?set=a.10203681722351237.1073741838.1462605818&type=3&uploaded=30