Onkyo TX-NR1010

NR-1010 patrí do vyššej triedy multikanálových 7.2 (9.2) A/V receiverov a tento model je ďalším technologickým pokrokom obohateným o nové funkcie, predovšetkým sieťová podpora, Spotify - streamovacia hudobná služba po webe, PC audio a internetové rádiá vďaka sieťovým funkciám,  upgrade sa dočkala samozrejme HDMI board vo verzii v1.4, čiže konverzia a podpora 4K formátov. Na začiatok si zase musím dovoliť uštipačnú poznámku v prípade samotného výrobcu, keďže pre každú malú blbosť musí vydať celý nový rad receiverov a tým pádom staršie modely veľmi rýchlo strácajú na cene, čo dokáže majiteľov pekne nasrať, keď stratia behom roka polovicu hodnoty oproti pôvodnej cenovke. Nuž ekonomika a spotrebka hýbe svetom a tak sa tento kolotoč nemôže zastaviť.  Inovované dekódovanie zvuku typu DPL IIz či iné formáty opierajúce sa o starý Dolby ProLogic II sú v tomto modernom receivery zbytočné a podľa môjho názoru nepodstatné, nepoužiteľné a umierajúce. Stále som zástancom pri 5.1/7.1  kanálovom zvuku využívať dekódovanie THX Cinema pre filmy, THX Music pre koncerty, muzikály a hudobné filmy. Pri blueray diskoch sa len zriedka dostaneme k ich hlavným podporovaným zvukovým formátom ako je Dolby True HD, Dolby Digital + a tretím je DTS-HD Master Audio. Takýchto diskov s rozšírenou zvukovou stopou (7.1) je žalostne málo, ale hlavná vec, že už máme na trhu 4K a receivery s 11.2 kanálmi, otázna znie na čo ? V prípade zvuku ide len o rozkódovanie efektov do početných reprosústav, predstavte si 11 kanálov inštalovať do bežných obývačkových miestností, koľko vám treba držiakov, desiatky metrov kabeláže a náležitý počet a finančný rozpočet na reprosústavy. V bytových a bežných domácnostiach nepoužiteľné nakoľko je potrebný veľký priestor pre inštalácie typu ´´Dolby Atmos´´.

Od jemného rozhorčenia sa musím vrátiť k NR-1010, netreba azda donekonečna spomínať početné vstupy a výstupy, tých je v skutku dosť aj keď sa hlavne zameriava na HDMI vstupy a výstupy a tým pádom sa potlačajú na lacných modeloch digitálne koaxiálne a optické vstupy, treba si to všimnúť ako nám pekne postupne miznú. Nové rady onkyí nám trošku podrástli do výšky, výrobca zmenil zaužívaný dizajn, vzhľadovo sú čelné panely riešené ´´do rovna´´, šaši je celkovo do ostrých obdĺžnikových tvarov. Niekedy som zaznamel, že sú recáky oplastované ale to nie je pravda, stále sa na predných paneloch používa zabrúsený a leštený hliník. Ušetrené sú nové modely ako príkladne NR-838, kde displey už nezobrazuje aktivované repro ani dekódovanie zvuku, reproterminály a koncepcia rozloženia zosilňovača je vyrobená ako pri starých modeloch.

Podstatné ako vždy v prípade onkyí je (podľa modelu) certifikácia THX Ultra 2 Plus ktorá zaručuje nielen kvalitné súčiastky a zvuk ale potrebný vysoký výkon koncového stupňa pri náležitých podmienkach ozvučenia miestnosti. U tohto výrobcu to nikdy nebol problém. Rovnako ostali aj vynikajúce prvotné nastavenie receivera, vždy to spomínam pri každom onkyovskom receivery, pretože žiaden iný AVR to nemá tak perfektne domyslené ako Onkyo. Jednoducho receiver nastavíte pridelením vstupov, na každý režim zdroja (BR/SAT/TV/CD/AUX atď... ) si zvolíte zvukový vstup podľa toho aký ste zapojili, k tomuto každému zvlášť vstupu si podľa dekódovania zvuku pridelíte režim počúvania (Stereo, DD, DTS, THX zvukové režimy atď...) nastavíte aj ostatné vlastnosti ako je úroveň hlasitosti pri zapnutí AVR, receiver nakalibrujete na dané reprosústavy a tým to celé končí, potom už len AVR zapnete, všetko je prednastavené a Vy sa nemusíte obávať či receiver správne dekóduje zvukový formát alebo že je niečo zle nastavené a na výstupe je iný zvukový režim ako ste chceli. AVR nemusíte ani vypnúť, na to je Automatický režim pri nečinnosti a neprítomnosti signálu a tak sa zariadenie po 30 minútach vypína sám. Doporučujem u onkyí využívať a aktivovať položku Loudness + na zdôraznenie veľmi nízkych patrných nuancií pod frekvenciou 30Hz - doekvalizovanie, dorovnanie FQ rozsahu (za predpokladu slušného subwoofera).

THX Multimedia – reproduktory v miestnosti okolo 25m³ (11m²)

THX I/S Plus System (kedysi THX Select) – miestnosť okolo 38m³ (16m²)

THX Select 2 – miestnosť okolo 57m³ (23m²)

THX Ultra 2 – miestnosť aj viac ako 85m³ (36m²)

Z technického hľadiska je NR-1010 riešená overeným zaužívaným rozložením súčiastok, čiže vpredu masívny,ťažký audio transformátor (škode, že nie je toroidný), spolu po bokoch aktívnym chladením dvoma 80mm vetrákmi Sunon, nasleduje veľký chladič z eloxovaného hliníka, za ním radové zastúpenie výkonových tranzistorov v tomto prípade 7 párov Toshiba TTA0002 Japan, na každý kanál 1 pár, filtrácia NIPPON CHEMICON činí hodnoty 2x18 000uF/75V/85C, za koncovými stupňami nasleduje niekoľko poschodí rozľahlých plošných spojov, ktoré spracuvávajú všetky vstupy a výstupy. Audio prevodníky sú použité TI Burr-Brown 192kHz/24 bit pre všetky kanály, na Hdmi boarde je audioprevodník Cirrus Logic CS49834A. V prípade veľmi častých reklamácií a porúch Hdmi boardov vplyvom sálajúceho tepla bolo moje prvé podozrenie na možno hrejúce sa mostíkové usmerňovače D5SBA60, ktoré sa nachádzajú ako u všetkých onkyí hneď pod Hdmi doskou, ale ten je počas prevádzky vlažný, to, čo celé receivery tak veľmi zahrieva sú malé početné tranzistory nachádzajúce sa pri koncových stupňoch označené ako C004, je ich minimálne 4 kusy na kanál, sú pripevnené na kúsku plechu a tie sa po pár minutách tak rozohrejú, že zosilňovač naberá po krátkom čase v závislosti od modelu od 50 do 65 C. Toto teplo sa nestíha až tak dobre odvádzať cez horný dierovaný kryt receivera a tak sa teplo akumuluje vo vnútri prístroja, čím dochádza k prehrievaniu hdmi boardov a ich následnému poškodeniu, odliepaniu čipov, poškodeniu kondenzátorov. Pretože hdmi board sa vždy nachádza na samotnom vrchu a tam je nahromadeného tepla najviac. Tento problém u NR-1010 som vyriešil tak, že som zakúpil veľký 20cm tichý počítačový vetrák CoolerMaster, ktorý som umiestnil na pravú stranu tak aby horúci vzduch bol odvádzaný. Takýmto spôsobom mi dosahuje receiver teplotu okolo 35-40C čím som ho uchladil minimálne o 10-15C. Teplota receivera sa u každého modelu onkya kontroluje stlačením tlačidiel Display + On/Standby a potom šikovne stlačiť tlačídlo Tone. Vždy sú zobrazené dve hodnoty teplôt, podľa toho, ako sú dve čidlá rozmiestnené na chladičoch po ľavej a pravej strane. Minimálna spotreba u toho modelu je 120 W. Na USB vstupoch je podpora formátov AAC, FLAC, LPCM, MP3, OGG, WAV, WMA.

ZVUK – v prvom rade ma zaujala trochu dravosť zvuku, ktorá mi pripomína zosilňovače Yamaha, je opätovná vynikajúca predná hĺbka priestoru, na ktorú som tak veľmi zaťažený a u onkya aj zvyknutý. Onkyo totižto veľmi dobre vie, ako má zvuk vyzerať, aký má znieť stereo obraz a zvuková scéna. V tomto smere, ako sa má krásne prelaďovať zvuk v stereu vie rovnako Marantz a Yamaha. V každom prípade zvuk NR-1010 hodnotím ako posun vpred voči starším modelom, jednoducho tento zvuk sa dá ľahko zamilovať o to ťažšie z neho upustiť. Totižto znie veľmi harmonicky, v súlade súzvukom. Ani basové pásmo nie je u tohto modelu také blatisté, ako som trošku očakával, studený typ reprodukcie si aj naďalej uchováva. Reprodukcia je vzdušná, nenásilná, v žiadnom pásme ´´netlačí na pílu´´, je tu vyvážený zvuk pri normálnej dávke dravosti. V strednom pásme pociťujem normálnu farbu tónov, ale vždy pri akejsi súhre a príjemnom pocite počúvania. Yamahu som tu spomenul na porovnanie preto, pretože sú veľmi dravé až najvyššie modely sú upokojené, neukričané. S týmto modelom som spokojný na pár neduhov, ktoré spomeniem nižšie, pokiaľ by som tento model mal porovnať s predchádzajúcou NR-5008, vlajková loď znela vo výškových tónoch viac čistejšie, celkovo bola viac ´´uhladená s vyžehlenými tónami´´ voči NR-1010, ale z iných dôvodov mi viac vyhovuje tento novší model. S priestorovým zvukom pri sledovaní multikanálových formátov je ako vždy veľká spokojnosť, neutrálne homogénne zvukové pole, frekvenčne dobre vyrovnané aj vďaka pokročilej autokalibrácii Audyssey MultEQ XT32. Osobne pri sledovaní filmov vždy používam dekódovací formát THX Cinema vždy pri aktivovaní Audyssey, pri 7.1 používam THX Ultra 2 a pri filmoch - hudobných muzikáloch THX Music .

+ klasika u onkya krásny stereoobraz, stereováha, priestor

+ harmonický príjemný zvuk, ktorý je nadýchaný a dobre sa počúva

+ klasicky u onkya vysoký výstupný výkon a všetky podstatné prednastavenia

+ nový facelift mu sluší

+ podpora moderných technológií, internetové aplikácie ocenia skôr mladšie ročníky

- štandartne zahrievanie receivera, umiestnenie do políc, a/v stolíkov a iných zle odvetrávaných skriniek neprichádza do úvahy, hlavne z hornej časti, zozadu a po bokoch aspoň 20cm voľného priestoru na dýchanie AVRka

- receiver bol pokazený od výroby, pri autokalibrácií zadných efektoviek výrazný šum v pozadí, to nesmie byť, praskanie do zadného ľavého kanála reproduktora pri autokalibrácii a prepínaní zvukových formátov, receiver bol reklamovaný a opravený, opäť krásna vizitka, čo Onkyo v dnešnej dobe vyrába. Receiver vplyvom praskania mi poškodil dva sety reprosústav, celková materiálna škoda po oprave výškových reproduktorov 150 eur.