Magnat Quantum 1003

Použité meniče sú 170mm stredobasový reproduktor s hliníkovou membránou a dvojitým odvetraným magnetom, výškový repro je 1´´ textilná kalotka s prímesou skleneného prachu, ktorá mení farbu v lome svetla z bielej na sivú, skelet je samozrejmosťou MDF, veľmi pevný, vyztužený, vytlmený, s váhou 11.2kg na kus, so zadným bassreflexom, lakovaný vo vysokom lesku, pripájací terminál biamping, stredobass je zapretý do výztuh skeletu, priemer kmitacej cievky 33mm, v bižutérii tentokrát nenájdeme takmer nič okrem bavlnených rukavičiek, predný krycie sieťky sú opäť magnetické a v ozvučnici sú zapustené skryté Nd magnety, celý skelet je nalakovaný, reprosústavy pôsobia luxusným dojmom, výhybka je so strmosťou 24dB/oct., spracovanie reprosústavy je na bezchybnej úrovni, vnútorné káblovanie oehlbach - postriebrené vodiče s vysokým počtom Cu vlasov- pre široké rozlíšenie zvuku.

Zvuk - reprosústava dominuje znovu špičkovým predným a predo-zadným priestorom, na výškach kultivovanejším jemnejším ale stále detailným podľa možností mikroskopickým zvukom ako pri Q803,  basy sú dostatočne hlboké, v rámci použitého zosilovača môžu navodiť dojem subwoofera, kontúrované, zadný bassreflex je bezproblémový, nižšie ladený, stredné pásmo jasné, hodne vzdušné, nenásilné, s bohatým plne neutrálnym prednesom, výška prekvapuje vykreslením jemných trianzietov a mikrodetailnosťou. Výškové reproduktory sú síce na prvý pohľad rovnaké ako pri Q803 ale ich reprodukcia je aj tak rozdielna kvôli výhybke, v určitých nižších frekvenciách má hrušie kontúry a preto reálne lepšie vyniká zvuk vážnej hudby, strunových nástrojov. Quantumy 1003 aj pri vysokom výkone ma vždy prekvapujú poskytnutím basov a ich vyplnením v miestnosti, kto by to povedal na ´´regálovky´´ s tak malým pracovným objemom ozvučnice :)

Výborné zvukové  kombinácie ide dosiahnuť  zo zosilovačmi Harman Kardon HD990, od Marantzu model PM-7004, PM-K.I. Pear Lite a všetky vyššie, ďalej Nad C375, Denon-všetky modely, Cambridge Audio 840A v1/v2, jednoznačne lampáče ... pre predstavu.

Citlivosťou je voči Q803 vyššie, vstupný výkon zvládajú regálovky (140W rms) bez problémov - otestované na NR-5008 v mostíku, kde receiver disponuje min 2x150w rms do 8 ohmov, čo je opätovne výborné vzhľadom na ich veľkosť, teplo sa optimálne rozptyľuje do hliníkovej membrány.

Na záver podstatnú vec, Q1003 je plnokrvá 4 ohmová reprosústava, nie je to žiaden univerzál 4-8ohm, minimálna impedancia v spodnom pásme klesá na 3 ohmy.

 

  • + veľmi kvalitné výrobné prevedenie, pekné bočnice v laku s imitáciou dreva
  • + excelentné priestorové podanie (u magnátu je to klišé)
  • + vysoká neutralita a vzdušnosť prejavu
  • + pomer cena / výkon / zvuk
  • + vysoký vstupný výkon
  • + magnetické predné krycie sieťky
  • + mohutný antirezonančný skelet
  • + vzhľadom na veľkosť regálovky impozantný basový prejav ( logicky vhodná náhrada za menšie stĺpové reprosústavy )
  • + rovnako ako pri Q803 dynamický a impulzívny zvuk
  • - chýbajú odmotňovacie hroty, výrobca dodáva len malé plastové nožičky
  • - nízka citlivosť

Viac fotografií skopírovaním odkazu: https://www.facebook.com/dalibor.melchiory/media_set?set=a.4697007990816.1073741826.1462605818&type=3