Klipsch R-28F

Model R-28F predstavuje akýsi základ stĺpových reprosústav v referenčnej sérii od Klipschu v cenovej kategórii okolo 600 eur, sú vhodné od menších miestnosti až po stredne väčšie, ich zvukové prednosti doporučuje výrobca skôr pre filmové zážitky, ale uvidíme ako si na tom poradia so stereom. Sem si dovolím len malú poznámku, že opticky membrány sedia s Reference MK2 sériou modely RP (reference premiere) a nie R-xxF. Cerametalické medené membrány majú boxy typu RP, RF mk2.

Vzhľadom na rozmery a vyhotovenie skeletu to nie sú žiadne malé vtáčie búdky, veľkosťou v šírke 24cm, vo výške 106.5 cm (bez nožičiek) a hĺbkou 40cm ide považovať zo normálny stĺpový box bez nutnosti krkolomného podkladania, meniče sú výškou v optimálnej polohe. Ich hmotnosť takmer 26 kg prezrádza, že sa na boxe nešetrilo ako príkladne u rezonujúcich repro Taga Harmony, ale box je dobre vyztužený a vyrobený z MDF o síle 18mm a čiastočne zatlmený, povrchová úprava je čierna vinylová, o nej sa zmienim na kocni príspevku. Riešenie a uporiadanie meničov je 2 pásmová klasika s dvoma 8´´ basmi a 1´´ výškou v plytšom zvukovode, firemne nazývam Tractrix Horn. Celkový sínusový (trvalý) príkon je 150W, čo vzhľadom na dimenzovanie basov nebude problém, skelet je bassreflexový, výhodou nátrubku je umiestnenie na prednej stene, čo nám odpadá problematickejšie umiestnenie a môže sa teda bez obáv priblížiť k zadnej stene, aby box nezaberal moc miesta. K repro sú dodávané krycie mriežky po celej výške, ale tie pre optimálny posluch sa nepoužívajú kvôli priezvučnej tkanine, ktorá má vždy tendeciu zvlniť výškové frekvencie. Pripájací terminál k zapojeniu biwire - biamp, vo výhybke separátne oddelené kanály, píšem to preto, pretože výhybky a reprosústavy v BSacoustic majú paralelné zapojenie na jeden vstup, takže takéto riešenie je logicky nulové. Okolo meničov k rozpytvávaniu repro sú plastové magnetické rámčeky na zacvaknutie. Pracovný objem pre basáky je až cca. 75 litrov netto, čo Vám dajú pocítiť zo zvyšujúcou hladinou zvuku.

Meniče, výhybka - 20 cm ťažké basáky majú mohutný odvetraný feritový magnet s ešte pridaným kompenzačným magnetom, plechový kôš, IMG membránou, ale tu sa pozastavme čo to je vlastne za materiál, podľa výrobcu sa jedná o tlakovo vstrekovaný grafit, ktorý by mal zaručiť vysokú pevnosť pri nízkej hmotnosti membrány (podľa niektorých recenzentov extrémnu tuhosť), reálne žiaden extrém na tuhosť, ako sa toto slovo ´´extrém´´ často až pričasto teraz používa, mne táto membrána svojím zložením a na dotyk pripomína skôr injektovaný polypropylén technológie IMGG ako to používa Sony vo svojich subwooferoch. Určite nedosahuje takú tuhosť ako hliníkové membrány a tobôž nie ako skutočné grafitové - karbónové membrány. Výškovú časť nám tvorí 1´´ výška s hliníkovou membránou, uložená v miernejšom type zvukovodu symetrických tvarov s lepším rozptylovým poľom v horizontálnej a vertikálnej rovine 90x90oC, chladenie cievky je ferofluidom, magnet je neodýmiový s hliníkovým chladičom. Celé káblovanie je lícna 2.5 a 1.5mm2.

Výhybka je so strmosťou 12dB/oct, nastavený deliaci kmitočet je na 1800Hz, takže časť stredného pásmo uhrajú ešte basáky, výhybka používa pre bass cievku na železnom jadre a bipolárnom kondenzátore, výška na vzduchovom jadre a fóliovom firemnom kondíku.

ZVUK : začnem basovými tónami, ktoré sú pružné, elastické až gumené, podanie je guľaté - v techno a trance nie sú až tak suché a skalopevné, objemovo znejú tak akurát bez nabasovania alebo jeho nedostatku, majú dobrý drive aj kvôli prednému bassreflexu, v nízkych pasážoch okolo 40Hz s dávkou energie, basové tóny robia dobrý vkusný doprovod celej sústave. V strednom pásme vynikajú viac ako model RF-7mk2 pre priame porovnanie, ktorý je ladený skôr rockovo, podanie tónov je prirodzené bez nežiadúcich podfarbení, znejú pre mňa dôveryhodne, dobre a efektovo vťahujú do deja zvuku, mužský hlas v nižšom strednom pásme znie trošku viac energicky. Stredovýškové pásmo je ale slabšie, potlačené. Výška je dobre čitateľná, v niektorých tónoch možno pocítiť podfarbenie zvukovodu ale sú bez štúdiovej presnosti či analyckosti, neobťažujúce pre pohodlný posluch začínajúceho hifistu. Vykreslenie priestoru je veľmi dobré, obklopujúce a vyvážene znejúce. Podanie detailov je ale v rámci možností danej cenovej kategórie. Reprosústavy sú po posluchu vhodné aj do malých miestností, majú dobrú citlivosť, netreba sa obávať ich veľkosti a umiestnenia, kvôli lepšiemu vyžarovaciemu poľu výšky. Reprosústavy rady RF a RP majú vyššiu smerovosť kvôli použitému zvukovodu. Po veľmi dobrých skúsenostiach s klipsch doporučujem na zváženie aj reprosústavy modelovej rady reference premiere príkladne typu RP-280F.

Na záver jednu všeobecnú poznámku okolo hornových reprosústav - je potrebné si uvedomiť, že reprosústavy, ktoré používajú tlakové výškové reproduktory a majú veľmi nízky deliaci kmitočet aj pod 1kHz znejú úplne ináč, pretože značnú časť stredného pásma preberá horna a silne záleží aj na tvare zvukovodu, jeho rozptylu a vyžarovaniu v horizon. a vertikálnej polohe. Výsledný zvuk je preto vnímaný s veľmi presnou priestorovou lokalizáciou, nízkym skreslením, o nevídanej čistote a kvalite prejavu. Určite ani zďaleka nemôžete porovnať 1´´ textilnú kalotovú výšku s 1´´,1.5´´,1.75´´ alebo 2´´ titánovým driverom vo veľkom zvukovode. Je to podstatne kvalitnejší zvuk až do finálnych riešení reprosústav.

Povrchová úprava - na týchto boxoch je v podstate ojedinelá vynilová povrchová úprava, je autenticky drážkovaná presne ako gramofónová platňa, čo samozrejme má svoju nevýhodu a to jej náročné čistenie od prachu a dotykov rúk - mastnoty.

+ neagresívne ladený dobre počúvateľný zvuk

+ dobrá citlivosť ako sme u Klipschu zvyknutí

+ za dané peniaze dobrý pomer k veľkosti meničov - objemný stĺp, predsa len dva 8 palcové woofery dokážu podstatne viac uhrať vysoké hlasitosti pri nízkom skreslení než typické osádzanie 6.5´´ stredobasu v jednej reprosústave do neskutočných cenových hladín rastúcich exponencionálne, firma Klipsch je jednou z mála spoločností kde cena reprosústav úmerne rastie s veľkosťou reprosústav a ich reproduktorovým osadením

- rezervy v prekreslení výšok, otvorenejšia - lepšia reprodukcia stredného pásma nastáva až po autokalibrácii na receivery

- na čistenie náročná povrchová úprava, pred manipuláciou s boxami doporučujem rukavičky