Heco THE New Statement ! - vlajkový model od Heca

Heco - ďalší popredný nemecký výrobca prevažne hifi reprosústav, s cenovým portfóliom od základných modelov po high-end triedu. Filozofiou ich výrobkov je čo najlepšie vyváženie, jasnosť  a dynamické podanie zvuku. Heco si razí vlastnú cestu návrhu reproboxov a určite to nie je výrobca, ktorý vyrobí najkvalitnejšiu reprosústavu typu 1´´kalota a 6´´ stredobass  a vypýta za takýto nezmyselný  setup niekoľko tisíc  eur. V nových Statementoch použili v basovej časti aspoň 2x20cm meniče, v  modelovej rade Direct v konštrukcii typu Vintage je už 25cm subwoofer a ich najvyššom modeli Direct Dreiklang je chvalabohu 38cm basák. Určite dosť zaujímavým typom bude model Concerto Grosso, ktorý používa 30cm bass a 30cm pasívnu membránu, modely Direct sú vyrobené na opačný štýl moderných úzkych a hlbokých reproboxov. Ďalšou prioritou u Heca sú výhradne papierové ´´Kraft´´ membrány  u všetkých typov stredobasov a basových meničov, kvôli ich ľahkej membráne a silnému magnetickému pohonu sa dá hravo dosiahnuť vysoká citlivosť boxov a vysoké vlastné tlmenie, na výškach nájdete len textilné kalotky.

Osobne po dlhom zvažovaní v cenovej relácii okolo 4000eur som sa rozhodol pre model The New Statement, doteraz som frčal na Klipsch RF-7 II, tentokrát som mal inú požiadavku na hifi reprosústavy, skôr niečo príjemné, otvorené, melodickejšie, so setupom kde streďák bude zvlášť a basy budú tiež aspoň 20cm. Inak dnešná produkcia reprosústav ma dosť zaráža, akýsi minimalizmus, postupné zmenšovanie pracovných objemov ozvučníc, katastrofálne citlivosti a tým pádom potreba zosíkov typu 1 kW zváračka s dodatkom, aby to vôbec začalo hrať. Na druhej strane podpora a kúpa takýchto kvázi reprosústav si za tento jav môžu hifisti sami aj s prihliadnutím na výrobcov z minima vyrobiť veľkú vec.

Zhruba po dvoch týždňoch od objednávky od spoľahlivých partnerov a distribútorov nemeckých produktov audio.sk sa mi osobne /nie kuriérom/ kvôli cenovke dovážajú reprosústavy priamo domov, vcelku ešte väčšie balenia ako bolo od Klipov RF7, po vybalení sú nové Statementy veľkosťou dosť úctyhodná reprosústava, je hodne vysoká 128cm s hrotmi, v najširšom mieste 29.5cm,  do hĺbky 45cm, tvar ozvučnice je zaoblená do V príkladne ako Focal Chorus alebo Infinity Kappa. Dodané farebné prevedenie Espresso je fakt nádherné, štruktúrovaná imitácia dreva, vo vysokom lesku, tak poďme po poriadku, zo zadnej časti sa nachádzajú celkom tri pevné vysokozaoblené bassreflexové nátrubky /hliník - ABS plast/, ktorých ladenie je prekvapivo dosť nízke 30Hz. Kvalitný pripájací terminál je hrubá hliníková platňa s priehľadnými pozlátenými konektormi, systém  zapojenia je tri-wiring alebo tri-amping, síce tri-amping je zbytočná vec, ale sem sa na reprosústave umožňuje znížiť citlivosť stredov o -2dB alebo zvýšiť citlivosť výšky o +2dB podľa akustiky miestnosti / vlastného vkusu. Ďalej sa vzadu nachádza otvorená akustická komora, aperiodická, pre stredotónový menič, ktorá je dosť vytlmená akustickou penou a tlmiacim syntetickým rúnom, to je zabezpečené krycou mriežkou a  5mm penovou sieťkou. Dodávané odhmotňovacie hroty sú tie najväčšie, s akými som sa stretol, sú samozrejme kovové, pochrómované, špička je mierne zaoblená do tupa, podložka má protišmykovú gumenú náplasť.  Samotný vstupný trvalý výkon by mala reprosústava znieť na úrovni uvedených 300W rms.

Ozvučnica, káblovanie - reprobox má zospodu dvojitú MDF základňu. Celkovo je box vyrobený z MDF dosiek o hrúbke 25 a 22mm, vnútri je box rozdelený na dve komory pre stred a basy, je vytlmený tlmiacim rúnom a vyztužený priečkami, nikde nič nezvoní ani poklopom z ktorejkoľvek strany, všetky vonkajšie hrany sú mierne zaoblené, vnútorné tlmenie je akustická pena + tlmiace rúno. Preto hmotnosť  jedného stĺpu je takmer  50 kg. Vnútorné káblovanie je pre basy klasická OFC dvojlinka 2x2.5mm, pre stredné pásmo asi postriebrená dvojlinka 2x2.5mm a pre výšku takisto len s tenším prierezom 2x1.5mm. Nuž u magnátov bolo značkové od Oehlbachu. Všetky pripojenia sú na fastonoch, ja by som bol radšej, keby boli vodiče letované, možno sa časom uchýlim k ich spájkovaniu. K boxom sú dodávané dva typy jumperov podľa Vášho reprokáblu single/biwire.

Výhybka, odpor boxov - u nemeckých reprosústav býva zvykom dosť strmé odladenie 24dB/oct typu Linkwitz-Riley, čomu napovedá aj zložitá výhybka v Statementoch, ktorú tvorí  9 cievok /6 na železnom jadre,3 vzduchové/, 10 kondenzátorov /5 fóliových typov MKP a 5 bipolárnych/ a 4 metalizované rezistory. Deliaca frekvencia pre bass/stredobass je dosť nízko na úrovni 230Hz, potom výška pracuje od 3200Hz. Výslednú impedanciu výrobca udáva akože v univerzálnom rozmedzí 4-8 ohm,  čo v skutočnosti majú statementy jednosmerný odpor 4.5 ohmu a nominálna impedancia reprosústav sa javí ako 6 ohmová, čo nebude problém pre ľubovoľný zosilňovač , keďže v dnešnej dobe sa mizerne navrhujú reprosústavy s poklesom až na 2 ohmy.

Reproduktory, materiál - na basoch sa nachádzajú dva 8´´ meniče s dvojitým feritovým magnetom a tienením, s hliníkovými košmi, 32mm odvetrávanou cievkou, ´´Kraft´´ membrána je papierová s vysokým zdvihom, invertnou kopulkou a záves je gumený. Zloženie  Kraft papierovej membrány je nasledovné:  je to klasický papierový kužeľ, aby dosiahol svoju tuhosť a pevnosť jeho výroba spočíva zo severského  borovicového dreva, ktoré má silné vlákna a do tohto materiálu sa pridáva 5% vlnených vlákien. Následne sa materiál lisuje pod veľkým tlakom do kužeľovitého tvaru. Všetky reproduktory od Heca majú túto papierovú membránu. Je to kvôli dobrému vlastnému tlmeniu, nízkej hmotnosti,  vyššej tuhosti a prirodzenému zvukovému obrazu.  Výškový reproduktor pracuje takisto na dvojitom  magnetickom systéme, s 30 mm textil.membránou, ktorú tvoria polypropylénové zlúčeniny, osadená do hliníkového faceliftu. Stredotónový 17cm menič používa drahý a silný kobaltový magnetický systém ALNICO ( zmerané QTS 0.44 ), jeho zloženie je z hliníka, niklu a kobaltu. V minulosti aj firma Tonsil a myslím že aj Tesla používali tieto magnety, ktorých výroba na dnešnú dobu je už ojedinelá kvôli vysokej cene a ťažšej výrobe. Membrána je tiež bavlneno-papierová s relatívne tuhým harmonikovým textilným zavesením + lakovanie ako u PA meničoch, kôš je hliníkový, cievka o veľkosti 25mm. Tieto materiály by mali zabezpečiť symetrické magnetické pole a prirodzené podanie stredných tónov pri super nízkom skreslení. Samotná firma si od tohto meniča sľubuje veľa ale to až pri hodnotení zvuku.

ZVUK, citlivosť, dojem - no v prvých 2-3 hodinách som ako skeptik rozohrávania dospel k záveru, že tieto reprosústavy je ale nutné rozohrať, pretože bass je žiaden, nedokážu sa ani trafiť do basového tónu a všetko je zliate niekde v stredovýškovej pozícii /o tomto prvotnom probléme je dobré sa dočítať na stránke avtest.pl, rozohranie tejto reprosústavy je nutné ! rozbaliť novú reprosústavu z výroby a predvádzať ju na výstave je hodnotenie absolútne nereálne/. Z tohto dôvodu som dal recenziu až po dvoch mesiacoch, pretože zvuk sa neustále menil, bass začal normálne sekundovať až po dvoch týždňoch a vokál pribúdal, stredné pásmo sa odmäkčovalo.  Priznávam nikdy som sa nestretol, že je nutné takéto prvotné  rozohrávanie, skôr by som pripísal vinu zložitej výhybke (početným kondenzátorom) a rozohraniu stredotónovému reproduktoru, ktorý ´´predbehol´´ bass.

Tak začneme basmi, basové tóny v žiadnom prípade nie sú prvoplánové, nijakým spôsobom neprehlušujú celé pásmo, práveže naopak, oni sú veľmi ľahké, decentné, bez náznaku zadunievania, samotný pripojený Denon PMA-2020AE s nimi pracuje veľmi ľahko, basové tóny z nových Statementov znejú úplne odlišne od zbytku reprosústav na trhu, tieto reprosústavy vlastne ani nedokážu produkovať nejaký masívny až objemovo ťažký bass, to v žiadnom prípade, oni si len decentne dopĺňajú zbytok pásma a o to vlastne ide, že práca s ľahkou papierovou memránou sa vlastne hneď ukázala, najprv sa zdá, že reprosústava má menej basov aj vzhľadom na jej dosť veľkú veľkosť , lenže oni sú dosť presné a rýchle. Najlepšie na tom je celé odladenie do hodne nízkych frekvencií, pretože Statementy nemajú problém odohrať od 30Hz, podľa merania majú pokles -3dB/29Hz, takže tieto boxy dokážu produkovať hodne nízke pasáže. Veľmi sa mi páči produkcia basov pri vysokých hlasitostiach, zase sa ukázala tuhosť ozvučnice a tak basáky produkujú čistý, rýchly  a neskreslený bass aj v oblasti vyšších basov 60-150Hz bez nežiadúcich vlastných rezonancií. Ale opäť pripomeniem, to nie je bass, ako sme zvyknutí z hliníkových či mäkkých polypropylénových membrán, úplne iná šálka kávy. V podstate u tejto reprosústavy nie je žiadne nabasovanie a prebasovanie sa ani nedá dosiahnuť. Zatlmovanie bassreflexových nátrubkov preto neprichádza do úvahy.

Nuž prejdime k obšírnejšiemu hodnoteniu stredného pásma, ktoré je jedným slovom perfektné, zaslúžilé danej cenovej kategórie, skutočne prirodzená až suchá naturalistická farba tónov, stereo obraz je v skutku veľmi široký, obscésna je predná scéna, s obrovskou dávkou zvukovej informácie, táto reprosústava Vás doslova núti počúvať, čo všetko sa v nahrávke nachádza, akoby Vás stále držala v napätí a nenechala Vás oddýchnuť. Takéto je stredné pásmo v nových Statementoch, neskreslené a čisté, asi tu použijem výraz kryštáľovo alebo briliantne čisté, to je môj prvý výraz pri hodnotení doterajších boxov, ktoré som počul. Ale minca má dve strany a pri tejto reprosústave s otvorenou zadnou komorou môžu nastať malé problémy podľa toho, ako je reprosústava umiestnená v miestnosti a do akej mieri je daná miestnosť utlmená. Pretože streďák nám pracuje skoro od 200Hz do 3200Hz, stredné tóny 200-500Hz sa aj napriek tlmeniu dostávajú za zadnú časť boxov a tu je fakt, že tieto Statementy hrajú aj dozadu. Má to svoje nesmierne výhody v počúvaní hudby, pretože potom tieto tóny sú rozložené po celej miestnosti a reprosústavy sa pri reprodukcii vytratia, akoby zmiznú. Nástroje ako klavír či klávesy znejú z celého predku miestnosti, opäť je to reprodukciou  niečo iné, lepšie ako klasický box s priamym vyžarovaním. Počúvacie uhly stredotónový reproduktor nijakým významným spôsobom nestráca ako aj celá reprosústava, preto nie je potrebné umiestnenie boxov presne do 0 stupň.pozície, ale môžete boxy natočiť do 10 ba aj 30st.uhlov. Potom si ale budete musieť navyknúť minimálne týždeň, kým si zvyknete na tak široký stereo efekt, ako dokážu tieto Statementy produkovať. Kvôli aperiodickej komore musia byť reprosústavy vzdialené od steny minimálne 1 meter, v praxi to znamená, keď má reprosústava hĺbku 45cm tak medzera medzi  zadnou stenou boxov a  stenou vychádza na min.60cm, reprosústavy potrebujú  okolo seba priestor, aby nedošlo k zvýrazneniu stredného pásma či neželanému skresleniu vplyvom nezatlmenej miestnosti. Samozrejme vyskúšal som pripojiť stredy na pozíciu -2dB, to už bolo skôr ladené rockovo, zase v pozícii linear som vyskúšal za komoru zatesniť 10cm hrubého tlmiaceho materiálu a výsledok bol zaujímavý, čo to v skutočnosti so zvukom urobí - umŕtvi zvuk, preto Statementy musia okolo seba dýchať. Pokiaľ je malá miestnosť a akusticky neupravená bez nábytku, tak potom môžu nastať zvuky ako z prázdnej krabice, takže miestnosť bude treba akusticky upraviť. Nedivím sa, že stredotónový Alnico reproduktor sa používa aj vo vyššom modeli Concerto Grosso, má svoje opodstatnenie. Vystredenie hlasu speváka je ale presne na stred. Nakoniec som ešte nezačal básniť o zvuku gitár a iných strunových nástrojov, ktoré znejú tak dôverne a analyticky presne.

Výšková časť má predsa len svoje typické nemecké maniere, v pásme 10-20kHz je mierne pozdvihnutá cca. 2.5dB na frekvenčnej charakteristike, čo sa nám pekne budú vynímať jemné nuancy a hlavne mikrodetaily. Aj napriek text.kalotke ju vníman ako priezračne čistú pripominajúca Quantumy  1005ky, ale v spojení zo stredotónovým meničom  reprosústava dosť výrazne rozlišuje nahrávky a kompresné formáty. Nemyslím si, že by niekto ešte zvýrazňoval výškač na pozíciu + 2dB.

Frekvenčná charakteristika je silne vyrovnaná hlavne v strednom pásme, nebyť mierneho zdvihu v pozícii 10-20kHz, bola by v tolerancii +-0.63Hz v rozsahu 300Hz-5kHz/podľa merania stereo&video 03/2013/, alebo v rozsahu 100Hz-20kHz je to v úrovni +- 2.49 Hz. Statementy majú veľmi nízke skreslenie v pásme 100Hz-20kHz, úroveň 88dB, skreslenie 0.13%, pásmo 40Hz-100Hz, úroveň 88dB, skreslenie 0.24%. Čo ma hneď od začiatku prekvapilo bola ich neštandartne vysoká citlivosť na daný setup, ich reálna citlivosť je totožná s uvedenou citlivosťou od výrobcu  93.06 dB/2.83V/1kHz, čo je hodnota okolo 90dB/1W/1m. Preto sa mi pozdávala rovnaká pozícia potenciometra na Denóne po Klipschoch RF7v2. Jednoznačne nám odpadajú nároky na výkon zosilňovača, ale z princípu budeme hľadať zosilňovač s nízkym skreslením. Celkovo sa táto reprosústava vo všeobecnosti počúva hlasnejšie než obvykle iné reprosústavy. Statementy vynikajú veľmi otvorenou a živou reprodukciou zvuku. Výrobné prevedenie je v poriadku, ale do detailov predsa len magnáty rada Quantum 1000 sú lepšie vyrobené v rovnakej cenovej triede. Statementy vynikajú reprodukciou stredného pásma, to je ich silná dominancia, strunové nástroje znejú až chirurgicky presne, klávesové nástroje a klavír sa zase krásne rozlieha po celej miestnosti,  reprodukcia Statementov je úplne vzdušná a voľná, má ľahké a čisté tóny, nenásilné spravánie a hlavne rýchly temperament. Veľmi dobre reaguje na mastering nahrávok, zrejme so streamovaním a počúvaním internetových rádií  u týchto reprosústav moc nepochodíte rovnako ako s kompresnými formátmi. Akékoľvek nedostatky nahrávky a audio reťazca sú nemilo a jasne reprodukované, /znejú ostro a plocho/.

Klady :

+ transparentný zvukový obraz

+ minimálne nároky na výkon zosilovača

+ výborná citlivosť

+ rozsiahla predná priestorovosť reprosústav 

+ dobré impulzné správanie

+ Alnico mid-driver si zaslúži svoju pozornosť ( pokiaľ by bol dobre vyrobený )

+ celková nadýchanosť prejavu

+ úplne otvorená reprodukcia stredného pásma

+ rýchly a krátky bass

+ podľa hodnotenia Audio má 97 bodov, čo by sme Statementy mohli prirovnať príkladne k Focal 1028 BE, B§W 804 Diamond, Dynaudio Focus 380, Revel Performa F206, Elac FS 409 atď...

Zápory :

- vzhľadom na veľkosť reprosústav predsa len málo basov, podpora subwoofera bude potrebná

- bočné panely sa skladajú z 3 zlepených  dielov, v takej cene je to podľa mňa neprípustné

- základné káblovanie, základný tlmiaci materiál

- umiestnenie, je potrebné doriešiť akustiku miestnosti

- zdĺhavé rozohranie týchto reprosústav

- toto nie je reprosústava určená pre každého

- uvítal by som namiesto +2dB na výškach radšej pozíciu -2dB, pretože s energickými zosilovačmi môže znieť reprosústava agresívne