Digitál S.M.S.L. Q5 Pro

S.M.S.L. Q 5 Pro - je digitálny zosilovač - zázrak čínskej firmy SMSL  z ďalekého východu typu Honk-Kong, jedná sa pomerne o mladú rozvíjajúcu firmu od roku 2009 zaoberajúcou sa výrobou DAC, stereo slúchatkových / power zosilovačov, digitálnych prehrávačov a iných mini audio zariadení. V ich portfóliu sa nachádza niekoľko na pohľad šikovných a veľmi kompaktných zariadení s cieľom ušetriť miesto a zachovať čo najmenšie rozmery jednotlivých audio prístrojov s použitím vysokej kvality DAC prevodníkov, ktoré sú aktívne zastúpené v drvivej väčšine produktov SMSL.

Q 5 Pro - produkt mini digitálneho zosilňovača označeného na všetkých stránkach ako high-end DAC/power amplifier je na cenovku od 120-150 dolárov odvážna dávka adrenalínu, pokiaľ skutočne daný zosilovač produkuje tak naozaj špičkový zvuk, akým sa zdá byť ospevovaný alebo silou tlačený na výhodný nákup začínajúceho hifistu. Poďme teda po poriadku, v balení nachádzam samotný zosík maličkých rozmerov 14x10x3.3cm, celý balík váži len 1.1kg, v dodávke sa nachádza napájací adaptér s jednosmerným napätím a výstupom 19V/5000mA, čo je v skutku dosť  na spotrebu cca 102W pri maximálnom vybudení zosilovača podľa výrobcu. Nechýba celokovový jednoduchý hliníkový diaľkový ovládač, prívodný kábel 220V na napájanie trafa, 3.5mm jack kábel do vstupu Aux. Samotné šasi zosilovača je z eloxovaného hliníka myslím v troch dostupných farebných variáciách, spredu sa nachádza tlačídlo napájanie a hlasitosť, zo zadnej časti digitálne vstupy 1x optický, 1x SPDIF, 1 x mikro USB a analógový Aux vstup a dodatočne na podporu basov nechýba ani subwooferový výstup. Pripojenie reprosústav je ale do dosť malých banánových zdrierok. Hrubšie prierezy holých vodičov odspodu nevojdú cca linka typu 2x1.5mm. Celkové optické prevedenie je fajn, nejaké závažné nedostatky či optické výrobné chyby nenachádzam.

Obsluha, funkčnosť, displey, ovládanie - po vybalení tejto srandy zapájam trafo do zástrčky 220V, potom do zosíka na to hneď vyhodí poriadnu iskru, podľa návodu na youtube by to stačilo urobiť pár krát po sebe a produkt je nenavrátne zničený. Takže treba zapojiť naprv trafo do zosíku a až potom sieťový kábel do 220V zásuvky, ako sa tak dozvedám z webu, no paráda. Po stlačení tlačítka On/Off trošku ťahá displey za oči, respektíve buď sa zle pozerá na displey alebo je málo ostrý. Všetky nastavenia je potrebné vykonať cez diaľkový ovládač, počnúc nastavenie vstupov cez EQvalizér, ktorý ma dokonca dva, buď je niekoľko režimov prednastavených 8 celkovo alebo stredovým tlačítkom sa dá vyvolať nastavenie basov a výšok v rozsahu +/- 10. Displey zobrazuje  aktuálnu hlasitosť, daný vstup, aktiváciu EQ, ale diaľkový ovládač funguje v dosť úzkom smere len priamo na nasmerovanie na jednotku Q 5 Pro. Samplovanie zvláda na úrovniach od 44 do 192 kHz, Q 5 bol napojený z digitálnych výstupov optika a SPDIF z  Philips BDP 9700 Fidelio a z Denonu DCD-2020AE, zapojený do reprosústav Klipsch RF-7 II. Z technických parametrov od výrobcu sa dozvedáme nízke skreslenie zosíka na úrovni len 0.05 % pri odstupe signálu od šumu na úrovni 90 dB a pri výkone 2x 45W a 35W na kanál pri impedancii  4 a 8 ohmov. Na tak malé rozmery výborné hodnoty, ale ako je to v konečnom dôsledku so zvukom ?

ZVUK --- na prvý dojem zosilovač ničím dramatickým neohuruje, akurát brutálne tlačí do stredovýškovej sekcie kvôli aktivovaným EQ ktoré hneď vypínam rovnako aj nastavenie basov a výšok do pozície 0, vykreslenie priestoru je ale trošku useknuté myslím že na úrovni AV receivera Onkya TX-SR606, takže aj klasické počítačové reproduktory od Geniusu majú priestor paradoxne väčší, bohužiaľ. Stereofónia a vykreslenie priestorovej scény je na základne j úrovni. Q 5 Pro produkuje silný guľatý bass, niečo podobné na spôsob Yamahy A-S500/700 ale nejakých chytľavých kontúr sa tu nedočkáte, znejú a pôsobia na mňa skôr mäkším dojmom, dynamika je priemerná, ale bass má svoj objem a veľkosť takže sa snaží mierne tlačiť do zbytku pásma. Stredné pásmo je málo farebné, trochu agilné aj miestami dosť sterilné, spolu s dominantnými výškami ktoré sú niekedy pieskové inokedy nepríjemne ostré podľa nahrávky človek začína krútiť hlavou či je to to pravé zhnité orieškové. Pri vysokej hlasitosti ale už mali Klipsche poriadnu tendenciu zajačať, no to ale nehovorím ak sa aktivujú nedajbože EQ filtre, výsledný zvuk je mimoriadne ostrý, silne tlačený do stredovýšok, po celom doma počuť ostré výšky, príliš silne tlačený bass, EQkvalizácia je preto podľa mňa nepoužiteľná na takýto charakter zvuku tohto prístroja.  Celý zosilovač posobí pre mňa studeným zvukom, pri kompresných formátoch sú sykavky tvrdé a ostré, stredné pásmo má dosť štíhle línie hlavne pri klavíri a klávesových nástrojoch to je len tak tak, možno aj trochu potlačené do úzadia, prihladnutím na cenu  okolo 100 eur si vážený môžete zaobstarať podstatne lepšie hrajúci analógový integrovaný stereo zosilovač typu bazár a je asi úplne jedno aký typ to bude, v každom ohľade to bude lepšie, po muzikálnej stránke aj po výkonovej.  S uvedeným skreslením zosilovača 0.05 % sa niekto určite pomýlil, tak čisto nehrá ani náhodou.

Spotreba v Standby režime je pomerne vysoká 2W, v Iddle móde 5W, pri plnom vybudení na reprosústavách Klipsch RF-7II bola spotreba maximálne 38 W. Takže až začneme odčítavať hodnoty, vychádza nám dosť slabý výkon než je uvedené od výrobcu. Pri impedancii reprosústav a záťaži 4 ohmov nedosiahnete zo zosilňovača viac  ako cca 15-20w na kanál, pri impedancii 8 ohmov asi tak do 10 W na kanál. Nič viac, nič menej, myslím, že daná cena je za daný výrobok vysoko premrštená. Takýto kompakt zosíka je skôr vhodný niekam na chalupu, s dobrou citlivosťou PA reprosústav na nejakú ´´zhýralú oslavu mladých´´ pretože je to malé, spratné, všade sa to zmestí, je ho jednoduché ovládať. Na malé rozmery má výkon v podstate fájn, neprehrieva sa. Avšak na HiFi reprodukciu tento prístroj nejde doporučiť, ani sám si neviem predstaviť nejakú vhodnú kombináciu z reprosústavami.

Viac fotografií na odkaze : https://www.facebook.com/pg/medalux/photos/?tab=album&album_id=1520258668051290