Denon PMA-2020AE integrovaný zosilňovač ´´po japonsky´´

Z najvyšších dénonovským modelov patrí  PMA-2020AE k súčasným nováčikom opätovne s mierne pokročilými technológiami  a tento model rozhodne nepatrí do kompromisných riešení audio zostáv.  2020tka ja ďalším kúskom stále sa vylepšujúcich  audiotechnológií a tým pádom výrobca si sľubuje o krok viac k vernej reprodukcii zvuku. U tohto modelu sa jedná o ďalší upgrade  vylepšeného obvodu  Advanced UHC-MOS Single Push-Pull , ktorého cieľom je suveréjna reprodukcia hudby a hlavne jemných detailov, pri náhlych dynamických zosilneniach a pádoch zvuku.

Do rúk sa mi dostáva model, ktorý si opäť žiada fyzické nasadenie a tak z kartónovej krabice vybaľujem takmer 25kg zosilňovacieho bojovníka čistej váhy v povrchovej úprave pri správnom slovnom vyjadrení Champage (keďže niektorí predajcovia nevedia, že strieborno-zlaté prevedenie výrobku  sa priraďuje k farbe šampanskému). Po letmom preskúmaní má opätovne ako slabší model  1510AE jemný a hladký facelift,  čiže nerušivý a pôsobivý vzhľad, žiadne bilkajúce maniere podsvietenia a oslepujúcich diód tu nenájdete, žiaden display, len jedna maličká stavová ledka zapnutia a jedna oranžová ledka na rozoznanie priradeného vstupu.  Jeho obsluha je preto veľmi jednoduchá, účelová  a rýchla. Na prednom paneli sa nachádza tlačídlo POWER AMP DIRECT, po jeho aktivácii môžete zosilňovač využiť ako koncový výkonový stereo zosilňovač z preout výstupov samostatných predzosilňovačov, A/V receiverov, atď...  Tak ako na každom zosíku sa nachádza slúchatkový výstup, zvukové korekcie bass/ výšky, tlačítko Source Direct, ktoré premostením obchádza zvukové korekcie a umožňuje počúvať maximálne verný audiozvuk.  Zo zadnej pozície na nás čaká zapájanie, celkovo 8 analógových RCA vstupov, z ktorých jeden pár je vyhradený pre milovníkov gramofónov a poslucháč môže smelo oprášiť vinylové platne. Na spínanie niekoľkých komponentov naraz nám slúži vstup a výstup Remote Control, ale kábel s 3.5mm Jackom v dodávke nenachádzam, ten sa dodáva  pri CD prehrávači. Reproduktorový výstup je zvodejný s označením Biwiring, sem musím podotknúť, že od plošnej dosky koncového stupňa do výstupov sa jedná o zdvojenú kabeláž, nie tak ako to bolo pri PMA-1510AE, pri 1510 boli reproterminály vzájomne prepojené pár cm kúskami vodičov ( myslím že, pma-1510ae budem ešte hodne spomínať a porovnávať s pma-2020tkou).

Po odstránení horného krytu badám dva hezké tienené transformátory, dva samostatné, fyzicky oddelené chladiče pre ľavý a pravý kanál v koncepcii Dual-Mono, filtračné kondenzátory sú Denon Nichicon 2 x 12 000 uF / 71V osadené v samotnom bloku,  celkovo šasi zosilňovača je veľmi pevné, celokovové, masívne a niekoľkovrstvové, zložené zo 6 samostatných sekcií, z hrubých oceľových plechov najtenší je len horný kryt  1.5 mm, ostatné sú všetky o hrúbke 1.9 mm, preto je aj taká váha prístroja kvôli prepracovanej konštrukcii . Šasi zosilňovača je preto navrhnuté ako antivibračné s elimináciou šumu. O ovládanie zvuku sa štandartne stará potenciometer ALPS s vysokou presnosťou. Čelný panel je hliníkový a rovnako z hliníka sú všetky predné prvky ovládania, vkusne a esteticky spracované. Diaľkové ovládanie je tiež z brúseného hliníka a je prispôsobené na ovládanie CD/SACD  prehrávačov od tohto výrobcu.

Ták a teraz sa smelo môžem pustiť k hodnoteniu zvuku v podaní PMA-2020tky, ktorý som si zakúpil ako nový a s tým, že niekoľko týždňov som počkal, kým sa zabehne  a kým si ja sám navyknem na nový sound. V prvom rade vo zvuku, čo som si všimol oproti 1510tke, má 2020tka hlboký predný priestor, toľkokrát  mnou opomínaný pri onkyovských receiveroch, ešte hlbší než doposiaľ. Celkovému vykresleniu sterea a predo-zadného priestoru  som bez pochýb, široké a hlboké, príjemne efektové a zo všetkých strán ak si to takto môžem dovoliť napísať  ´´útočné´´.  Poďme však k basovým tónom,  sú objemné, presné, tvrdé, je ich v takom množstve, v akom majú byť, ani málo ani nadbytok,  samozrejme keďže je to dénon ako vždy  pod prísnou kontrolou, bez ohľadu na výstupnú hlasitosť, sem sa ešte na záver recenzie k basom vrátim. Stredné pásmo je muzikálne plné, s veľkým množstvom informácií aj tých nevídaných, ktoré človek niekedy nepostrehne a hlavne bohaté na množstvo detailov, je absolútne nezafarbené, čisté a presné tóny. Podanie výšok je opäť  ako pri 1510tke sofistikovane čisté a precízne, detail 2020tke veruže neunikne ani náhodou. PMA-2020AE je vysoko neutrálny zosilňovač  s nezafarbeným zvukom o výbornej zvukovej kvalite. Je to zosilňovač na dlhé hodiny počúvania, so všestranný zvukom a je veľmi dynamický vo všetkých spektroch. Jeho výkon je plne dostačujúci pre rozohranie akýchkoľvek reprosústav. Nie sú potrebné XLR vstupy ani desaťtisíce mikrófaradov vo filtrácii, stačí kvalitný návrh a riadne zostrojenie koncového stupňa. Je to prísny, kontrolovaný a autoritatívny parťák do hifi zostáv :)

Je to náročný zosilňovač na kvalitu a dynamiku nahrávky. Na vyskúšanie s mp3kami som nepochodil a rovnako s hudbou so súčasným zlým masteringom tento zosilňovač neoklamete, jednoducho aká náhravka, taký výsledok a ešte krát dva. Pokiaľ sa v nahrávke nachádzajú skreslenia a useknuté peaky kvôli zlej dynamike, sú Vám patrične reprodukované so všetkými neduhami. Preto si dovolím tvrdiť, že Denón PMA-2020AE je pre mňa omnoho lepšie hrajúci zosilňovač než Vincent SP-993, ktorý farbí zvuk a zakrýva chyby /ale aj to niekedy brať ako výhodu pri zlej hudbe/. Na záver sa ešte vrátim k zvuku basov, čím vyššia hlasitosť, tým viac 2020tka akoby kladivom burcuje basové membrány reprosústav  a výbušne-dynamicky reprodukuje bas pre mňa o nevídanej sile. Je to ultimatívny a vzrušujúci zážitok pridávať hlasitosť na zosilňovači Denon PMA-2020AE.

- meranie zdroj www.audio.com.pl

+ autorita, prísnosť a dynamika zvuku

+ dynamický a pritom kľudný typ zosilovača

+ kontrola nad zvukom pri akejkoľvek hlasitosti

+ celokovové hliníkové prevedenie zosilovača včetne DO

+ masívna konštrukcia

+ podľa mńa univerzálna priezračná reprodukcia s tvrdým a pevným basom

+ bez problémov skrotí aj ostré reprosústavy

+ možnosť využiť prístroj ako koncový výkonový zosilovač

+ výkonný slúchadlový výstup, celkovo vyšší výkon, než uvádza výrobca

- mínusy podľa mňa asi žiadne ...

Viac fotografií po prihlásení na odkaze: https://www.facebook.com/dalibor.melchiory/media_set?set=a.10203820867389776.1073741839.1462605818&type=1