Alpine SWR-12D4

Alpine je japonskou spoločnosťou s výrobou elektroniky a neustáleho rozvoja svojich produktov prevažne audiotechniky pre automobilky, ale zahŕňa aj informačné a komunikačné produkty v automobilovom priemysle. Ich portfólio sa stále rozrastá o kvalitné výrobky a postupne ich inovuje kvôli moderným výrobným procesom a prispôsobuje sa tak požiadavkám rozvíjajúceho sa trhu. Osobne som hľadal subwooferový menič, ktorý podľa možností dosiahne optimálny basový základ s požiadavkou v čo najmenšej ozvučnici, tak aby mi SW zaberal málo miesta v miestnosti a tak ostalo miesto na ďalšie komponenty. V minulosti som používal rôzne hifi meniče, avšak pre nízke podanie basov potrebovali zvyčajne 100L netto pracovného objemu /optimum pre 12´´menič/. Z vlastných skúseností už dlhšie používam dva aktívne subwoofery kvôli neporovnateľne lepšiemu zladeniu a celkovému pôžitku z basov pri systémoch domáceho kina. V skutočnosti vlastne nie je ľahké nájsť dobré miesto miesto pre SW, zvyčajne je najlepší výsledok umiestnenia tesne v rohoch miestností. Z tohto dôvodu po bádaní na internete a simulácií veľmi veľa rôznych typov basákov som sa rozhodol pre model Alpine SWR-12D4, rovno dva kusy, do dvoch samostatných ozvučníc a napájanie je subwooferovým modulom  Monacor SAM-300D.

Pár dní po objednávke / distribútor a spoľahlivý predajca audio.sk /sa mi dostáva do rúk objemné a 30kg ťažké balenie oboch wooferov, niekoľko vrstvové a trošku trvá, kým sa prederiete štyroma vrstvami pevného kartónového balenia, tak starostlivé balenie sa nevidí často.  Po dôkladnom preskúmaní woofera len ťažko nájdete nejakú výrobnú chybu, totižto tieto alpíny sú vyrobené tak presne do milimetra a do detailov precízne, že na nich chybu ani nenájdete, preto to náležité balenie, aby sa reproduktor pri preprave nijakým spôsobom nepoškodil, pretože sú to kvalitne vyrobené kusy. Samotný woofer prešiel niekoľkými výrobnými zmenami a konkrétne táto modelová rada SWR-12D4 je v poradí už piatou generáciou série typu R, s vlastnými výrobnými technológiami chránené početnými patentami. Niet preto pochýb o výstupnej kvalite tohto meniča.

Woofer ma mohutný magnetický systém o váhe samotného magnetu 3.6KG, celková váha meniča je 8kg, basák má dobre navrhnutý systém odvetrania horúceho vzduchu, čím disponuje RMS výkonom 1000wattov a sem už treba dobré chladenie 65mm štvorvrstvovej cievky na hliníkovom formeri. To zabezpečuje aj vysoká lineárna výchylka meniča, ktorá dosahuje +/- 21mm, k mechanickému zničeniu reproduktora dôjde až po prekročení 72mm výchylky membrány /peak to peak/. Aby membrána zabezpečovala vysokú  lineárnu výchylku, má špičkový santoprénový vlnkový záves /špeciálna zliatina polypropylénu a kaučuku vulkanizáciou, termoplastický elastomér z polymérov/ a veľký spevnený pavúk, čím dosahuje woofer veľmi nízke skreslenie pri vysokých výkonoch. Vlnkovitý záves by teoreticky mohol mať aj doživotnú záruku. Ani na samotnej memráne sa nešetrilo, ona je v podstate dvojvrstvová, spodná časť je hrubá celulózová membrána  vyztužená kevlarom a na nej je zhora nalepená druhá polymérová membrána Mica-Poly materiálu. O všetkých uvedených technológiách sa dá dočítať na webe. Menič má zvonku gumený odnímateľný lemec, pod ktorým sa nachádzajú montážne otvory, aby z estetickej stránky nebolo vidieť uchytenie a šróby.

Zvuk - menič SWR-12D4 po simuláciach nepotrebujú veľké objemy boxov, v uzavretých boxoch si vystačí len s 20-30 litrami netto, v bassreflexe stačí do 70L pre veľmi nízke kmitočty /aj pod 30 Hz/ naproti Eminencu Lab 12, ktorá potrebuje pre rovnaký výsledok až 100-120litrov pracovného objemu. Alpíny mám osadené v 50L bassreflexových boxoch s ladením na 32Hz, ale po čase som vymenil za 30 litrové dôkladne vytlmené uzavrenky. Z oboch boxov bol výsledok vynikajúci, priklonil som sa k uzavretému boxu a umiestneniu do výklenkov, tak aby nebolo malé a kompaktné boxy vidieť. Zo samotnej simulácie sa doporučuje uzavretý box, môže sa dať aj väčší objem a maximálne do 50 litrov, uzavrenka produkuje objemné a silné basové tóny, majú dobrú časovú odozvu a tlak, ktorý z týchto malých boxov som ani nepredpokladal, takže po prvých tónoch som bol milo prekvapený aj kvôli dobrej citlivosti, mal som trošku obavy, či bude výkonovo SAM-300D stačiť pre oba subwoofery, ale po niekoľkých skúškach na plný výkon monacorovského modulu úplne bez problémov, mohutné a úderné basy, objemovo plná reprodukcia najviac v oblasti 40-70Hz, dobre kontrolovaný bass - výhody uzavretých boxov, vyššie už alpíny až tak ´´nezaťahujú´´, na také kmitočty tieto woofery nie sú primárne stavané, komu by bolo ešte málo, na zvýšenie citlivosti a prehĺbenie basov možno použiť aj bassreflexové boxy. Celková je spokojnosť s wooferami  vzhľadom na MOC cenu a požiadavku na malý box s nízkym basom spĺňajú výborne. Sú to pekne a vkusne vyrobené výkonné basáky, žiadne čínske omaľovánky ani pavučiny tu nenájdete. Reproduktory majú vysoký vstupný výkon 1000W RMS, veľkú výchylku + - 21mm, určite si s nimi zažijete veľa zábavy a nízke basové oktávy keď aj z americkej hiphopovej produkcie.

Meranie T/S parametrov, cievky zapojené v sérii do impedancie 8ohmov :