5.0 set Jamo S 628 HCS

5.0 reproduktorový set Jamo S 628 HCS vo farebnom prevedení tmavá jabloň

Reprosústavy dánskeho výrobcu Jamo patria medzi veľmi rozšírený reproset na Slovensku práve kvôli veľmi priaznivej a cenovo dostupnej kategórii ozvučovania stredne veľkých miestností. Možno už nie tak dánskeho výrobcu, pretože už oficiálne webová stránka spadá pod skupinu Klipsch Group, takže sa určité formality zmenili pod amerického výrobcu ak nie celá výroba : ) Primárnym cieľom týchto reprosetov je ozvučenie domáceho kina, v podaní niekoľkých verzií stĺpoviek aj pre nenáročné / základné počúvanie hudby, ale o reprodukcii až na záver článku. O kvalite prevedenia celého setu svedčí aj váha, ktorá činí 65 kg a to nie je málo, aby bolo na niektorých miestach ušetrený materiál na výrobu skeletov. Poďme si pekne po poriadku rozobrať celý set :

Stĺpovky S 628 – materiál ozvučnice je MDF o hrúbke 16mm, horný a predný povrch je pogumovaný matný, bočnice vo farbe štruktúrovanej tmavej jablone sú skutočne vydarený estetický prvok, o nízke tóny sa stará 25cm basový menič s ľahkou papierovou membránou s polypropylénovým závesom, ktorý zaručí, že aj napriek nízkej cene setu sa záves po rokoch nerozpadne, o stredné pásmo sa stará tretica 13 cm stredotónových reproduktorov s hliníkovou membránou a fázovým plugom, výška je 1´´ textilná kalota, trvalý výkon činí slušných 150w a pri skutočnej citlivosti 89dB sú to dobré hodnoty aj pre hlasitý posluch vo väčších miestnostiach. Zaujímavé je aj nízke ladenie bassreflexu na 33Hz, takže môžeme očakávať dostatočne nízke pasáže. Impedancia stĺpoviek je na nominálnej hodnote 8 ohmov bez žiadnych prepadov pod 6 ohmov!, takže nebudú robiť problémy akémukoľvek zosilňovaču a pri danej citlivosti 89dB je to výborný výsledok. Oba stĺpy vážia spolu 51 kg, je to do detailov riadne a bezchybne vyrobená pevná reprosústava, pri rozmeroch vxšxh 114cm/19cm/38cm to nie sú žiadne malé ako sa hovorí tintítka. Súčasťou dodávky sú antirezonančné hroty a kovové stojany do šírky kvôli lepšej stabilite reproboxov. Reálny frekvenčný rozsah je 35 - 20000Hz / -6dB, pripojenie biwire / biamp.

Surroundy S 622 – aj napriek veľmi kompaktným rozmerom týchto šikovných regáloviek alebo lepšie povedané efektoviek sú takisto vyrobené z MDF o sile 16mm, osadenie je rovnakým spôsobom ale menším meničom na stredoch, kde dvojicu tvoria 4´´ stredotónový AL menič spolu s 1´´ výškou, pre mňa je trošku zvláštna hodnota uvádzaného dlhodobého príkonu 80W, skúšať to radšej nebudem, skutočná citlivosť tohto kompaktu je 83 dB, reálny frekv.rozsah 75 – 20000Hz / -6dB, nominálna impedancia je 6 ohmov, opätovne bez akýchkoľvek prepadov pod 5 ohmov, spolu s malým basreflexovým nátrubkom predsa nám len vykúzlia nejaké nízke tóny. Zozadu je zabudovaná šikovná konzolka pre upevnenie na stenu. Aj táto malá reproústava je vyrobená bez akýchkoľvek vád, všetky diely pekne a presne do seba zapadajú.

Center S 62 CEN – opätovné kompaktné rozmery centrálneho repro si nájdu svoje bezproblémové umiestnenie, aj sem je zabudovaná jednoduchá konzolka na pripevnenie na stenu, o reprodukciu sa starajú meniče ako v S 622, takže dvojica 4´´stredotónových AL a 1 ´´rovnakej výšky, ozvučnice sú s mini bassreflexom, sem ma zavádza a zamýšľa výkon, ktorý výrobca uvádza na 80 W pri dvojici stredov kdežto u regálovky je iba 1 stred s rovnakým 80W príkonom ? Skutočná citlivosť je 85 dB, reálny frekvenčný rozsah 70 – 20000 Hz / -6dB, nominálna impedancia je 6 ohmov, Re je 4.5 ohmu, znova normálny frekvenčný priebeh bez prepadov a nárokov na stabilitu amplifiera.  Výroba skeletu je samozrejmé MDF 16mm, klasicky tuhé a opticky bezchybné prevedenie centra.

Výhybka a výrobcom uvádzané hodnoty : výrobcom uvádzané hodnoty sú v podstate dôveryhodné, všetky reprosústavy sú vzhľadom na nízku cenovú triedu vyrobené bezchybne a kvalitne, normálne odladený impedančný priebeh, ktorý je vhodný pre ľubovoľný zosík bez nadprúdových záťaží,  všetky výhybky sú so strmosťou 12 dB / oct., na basovej časti cievkami na železnom jadre, avšak v stredotónovej a výškovej časti sú všetky cievky na vzduchovom jadre, kondenzátory bipolárne, sem tam fóliové Spirit ako používajú v Deutschland. Výškové repro sú uložené pre mňa v jemnom zvukovode eliminujúcom difrakcie.

ZVUK : stĺpové reprosústavy ako aj zvyšok repro sú pre mňa až prekvapujúco veľmi neutrálne od samého začiatku počúvania, žiadne pásmo nie je poddekované ani agresívne, stĺpovky znejú veľmi kultivovane bez akéhokoľvek náznaku agresie v akomkoľvek hudobnom žánre, možno by som pri posluchu Rocku viac zatlačil na pílu, lenže berúc ohľad na cenovku znejú vydarene, celý set je zosúladený, frekvenčne dobre doladený zvuk a doporučujem počúvať bez sieťok, veľmi hustá použitá tkanina má vplyv na reprodukciu - degradáciu výškových tónov (zložiť pokiaľ nepobehujú v okolí decká). Neprehliadnuteľný ja výborný basový potenciál stĺpov, ako som aj očakával dostatočne nízke tóny až siahajúce do 35Hz, subwoofer mi určite nechýbal, s basmi nie je problém do väčších miestností. Tento Jamo set sú slušne a hlavne priestorovo výborne znejúce reprosústavy, vyvážený typ zvuku, totižto som očakával podstatne horší výsledok, no ten sa nedostavil, podľa mňa S 628 je to kvalitnejšia reprosústava než Yamaha triedy NS555/777. V každom prípade na cenovú reláciu týmto reprosústavám nemám čo vyčítať, pretože znejú príjemne a sú kvalitne vyrobené, skelety sú mnohokrát tuhšie - kvalitnejšie než ponúka v rovnakej cene firma Taga Harmony, ktorá mi už roky leží v žalúdku z ich tenkými rezonujúcimi boxami. S 628 je zvuk do príjemnosti, ale frekvenčne-vyvážene lepšie znejúci stĺp ako Klipsch R-28F.

V systémoch domáceho kina doporučujem kombinovať s receiverami Onkyo, ale nie! s modelmi typu 3xx/4xx/5xx/6xx nízkych tried ako to vidím na bazároch ale od modelových tried 8xx a vyššie, kľudne môžete bez obáv na zvuk zvoliť aj dravší receiver typu Yamaha 6/7/8čkovej rady, NAD, Rotel, CA. Nedoporučujem používať zosilňovače ´´mäkkého´´ charakteru podania zvuku a základných typov a/v receiverov, tieto reprosústavy si to nezaslúžia. Použitý zosilňovač na testovanie zvuku aktuálne Onkyo TX-NR1010, pre stĺpovky ešte dodatočne Denon PMA-2020AE + DCD-2020AE, lepšie im sedelo Onkyo. Podľa mňa sa zakúpenou cenovkou 590,-eur tento set nemá chybu, pretože v týchto cenách sa môžu nachádzať dosť ostré a kvalitatívne menej znejúce reprosústavy.

Viac foto na odkaze : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.976330345777461.1073741848.634403973303435&type=3&uploaded=31