Super audio prehrávač Denon DCD-2020AE

Denon DCD-2020AE

Super audio prehrávač DCD-2020AE patrí v súčasnosti právom k vlajkovým modelom SACD prehrávačov, aj keď už prichádza na trh nový model s označením DCD-2500NE spolu s modelom integrovaného zosilňovača PMA-2500NE. Japonský výrobca audio komponentov si u tohto prehrávača sľubuje opätovné ďalšie technologické vylepšenia vplyvom modernizácie a technického pokroku a tak posúva hranice k vernosti podania verného zvuku do patričných zvukových nuancií. Model DCD-2020AE svojim vkusným tvarom, hladkým faceliftom  a nerušenými líniami pekné ladí z integráču PMA-2020AE, po prvom preskúmaní je aj tento kúsok celokovový s veľmi mohutnou a pevne spracovanou základňou - šaši prístroja, o čom nám svedčí hmotnosťou takmer 14 kg. Je to robustná stavba sacd prehrávača aj kvôli minimalizácii od vibrácií.

Skvelou prednosťou tohto playera je možnosť ho využívať ako špičkový D/A prevodník, na to nám slúžia dva digitálne vstupy (koaxiálny a optický) a starší USB vstup 1.1. O spracovanie signálu sa postará dénonovská technológia pokročilého AL 32 bitového spracovania zvuku a precíznym, vysoko výkonným 192kHz / 32 bitový D/A prevodník. Prevodník automaticky konvertuje 16-bitový digitálny signál na 32-bitové dáta a tým dosahuje bohatšiu reprodukciu slabých signálov. Zadný usb vstup umožňuje pripojenie k PC a tak si z neho vychutnávať hudobné súbory, zatiaľ čo predný 2.0 usb vstup podporuje pripojenie IPhone, IPod, USB pamäťových kľúčov formátovaných na systém súborov FAT 16 / 32. Z pripojenia so zosilňovačom je klasický RCA výstup + dva digitálne výstupy ( COAX / OPTIC ). Načítavanie súborov je veľmi rýchle. Dodaný ďiaľkový ovládač je totožný s DO k amplifieru PMA-2020, ovládanie oboch komponentov je vyriešené jedným DO. Optická mechanika a jej prevádzka je výborná, uložená na silent gumených blokoch a nie je žiadna hlučnosť počas prehrávania. O informáciách o prehrávaní sa stará dobre čitateľný displey s modrým podsvietením, pekné a vkusné podsvetenie Led diódami aktivácie AL32 či prehrávania sacd, u tohto modelu síce chýba slúchadlový výstup, ktorý je obsiahnutý u lacnejšieho brata typu DCD-1520AE, preto sem výrobca ráta jednoznačné pripojenie k amplifieru.

Z technických vlastností sa môže player pochváliť dvojitým napájaním EI transformátorov zvlášť pre digitálne a analógové obvody, filtrácia je Denon 3300uF/50V, premyslenou zdokonalenou konštrukciou mechanického uzemnenia kvôli zniženiu vibrácií od okolitých vplyvov, vďaka prevodníkom s vlastnou technológiou dosahuje prehrávač ukážkové hodnoty, pre odstup signálu od šumu je stanovený pre cd až 120dB, pre sacd je to 121dB, dynamický rozsah pri cd je 101dB, pri sacd diskoch je to hodnota na úrovni 118dB, harmonické skreslenie prehrávača je 0.0015%-cd a 0.0008%-sacd. Podpora komprimovaných formátov je typu MP3, WMA, AAC, WAV, z usb, škoda, že nie je aj podpora  FLAC súborov (flac by mal byť len z cd disku). Sem si ešte objasníme ako je to so super audio cd diskami, existujú tri typy diskov SACD, jednovrstvový disk s jednou HD vrstvou, dvojvrstvové disky s dvojitou HD vrstvou a napokon do tretice hybridné disky dvojvrstvové s HD a CD vrstvou. Vrstva HD je vrstva s vysokou hustotou signálov pre Super Audio CD.

Zvuk – v prvom rade a v prvých sekundách je zvukom neprehliadnuteľný rýchly a tvrdý bass, to je dominancia tohto prehrávača, vo všeobecnosti je typom čistej lepšie povedané priezračnej reprodukcie zvuku, ale stále cítiť rýchlosť prejavu tónov v celom frekvenčnom pásme, ktoré znie úplne lineárne. Nepôsobí na mňa žiadne pásmo, ktoré by bolo nejakým spôsobom priškrtené alebo naopak urvané z reťaze. Všetko z náležitou dávkou detailov a starostlivého vykreslenia jemných nuancií sa tomuto prehrávaču veľmi darí. Mechanika je bezhlučná, vôbec nemusíme zbytočne vyčitať absenciu XLR výstupov, ktoré sú skôr zaužívané v PA technike. Zvuk na mňa pôsobí s veľkou dávku temperamentu a iskry do života, DCD-2020AE znie veľmi prirodzene s bohatou dávkou zvukových informácií. Od predchádzajúcich starších modelov je prehrávač technicky dobre rozpracovaný, ťažko by sme sa sem stretli s holými plošnými doskami a minimálnym rozpracovaním analógovej časti RCA výstupov. Prehrávač má vysoké recenzie aj v zahraničí, reálne sa snaží z nahrávok vyťažiť maximum. Reprodukcia je živá a energická, bass je tvrdý a dynamický, všeobecne je zvuk DCD-2020AE presný a priezračne čistý. Všetko je tak ako má byť a od cenovej kategórii sa to aj očakáva. Perličkou na záver je výborne fungujúci a hrajúci D / A prevodník.