Oehlbach Phaser - detektor správneho určenia fázy u audio prístrojov

Oehlbach Phaser – nemecký výrobca so zakladateľom Manfred Oehlbach začal svoj vývoj už v roku 1974, keď skúšal vyrábať prvé reproduktorové káble s hrúbkou 1.5 až 4mm, čo bolo na tú dobu dosť exotické, keďže sa vtedy používal jednoduchý kovový drôt. Veľký prierez a kvalita vodiča výrazne zlepšili zvukový zážitok a získal si úctu a uznanie zakladateľa. Dnes má Oehlbach široké portfólio audio káblov a káblového príslušenstva, sieťových filtrácií, HDMI splitterov, rôznych elektronických doplnkov, dizajnovými  slúchadlovými stojanmi,  ale aj zákazkovou výrobou káblov na mieru. V súčastnosti sa zameriavajú na výrobu káblov z medi HPOCC – monokryštalická meď s vysokou čistotou.
Detektor fáze je zariadenie pre jednoduchú a presnú detekciu polarity správnej fázy všetkých audio a video prístrojov. Pripojením týchto  zariadení v správnej fáze k vysokovýkonným zdrojovým zdrojom má zabezpečiť  správne uzemnenie a zabezpečiť prevádzku zariadenia  bez rušenia. Testovacia jednotka je pekne uložená na plošnom spoji v hliníkovej skrinke, na prevádzku postačuje štandartná 9V batéria. Problémom v súčasnosti sú aj sieťové káble, ktoré majú zamenenú fázu s neutrálom. Keď je sieťový kábel skompletovaný a nie je zatavený do koncoviek – lisovaný, nie je problém fázu s neutrálom prehodiť, ale ak je lisovaný, tak zostáva možnosť len otočiť vidlicu v schuko zásuvke. Meracím obvodom – multimetrom sa dá ľahko zistiť, kde je fáza u sieťového kábla vyvedená a označiť si ju červeným prúžkom. Avšak ako je fáza umiestnená u daného komponentu by prislúchalo demontovať kryt a zistiť, kde je vyvedená fáza cez poistkové istenie. Na tento účel preto skvelo poslúži fázový detektor od Oehlbachu. 
Princíp fungovania – sieťový kábel sa zasunie do komponentu a následne do fazéra, v ktorom je zapojená batéria, z fazéra sa dodávaným uzemňovacím vodičom spojí komponent príkladne cez tienenie Cinch konektora, stlačením tlačídla Phase sa spustí merací obvod a tam na ktorej strane zasvieti červená kontrolka sa nachádza na kábli fáza. Tú si treba do budúcnosti označiť červeným prúžkom, ktoré sú tiež dodávané v príslušenstve od detektora. Pokiaľ sa používajú sieťové filtre od Oehlbachu, každý takýto filter má výstupné Schuko zásuvky a fázu označenú červeným prúžkom pre správnosť zapojenia. Zariadenie funguje jednoducho a správne, zvládne to každý bez problémov, osobne som si zmeral všetky komponenty aj Tv príjmač, fázu som si označil na všetkých kábloch a potom dodržal zapojenie do sieťového filtra Oehlbach XXL 909. Výrobok funguje k spokojnosti  aj keď cena je ponevaž vyššia kvôli tomu, že takýto prístroj využijete len zopár krát.
Viac fotografií na odkaze sem : https://www.facebook.com/pg/medalux/photos/?tab=album&album_id=1879550882122065