Magnat LZR 980, Msur N350, Sony MDR-XB700

Trojica zaplatiteľných HiFi slúchadiel v cenovej kategórii od 90 do 300eur ponúkajú hi-res kvalitu domácej reprodukcie pre tých, čo sa chcú izolovať od okolia a súkromne si vychutnávať zvuk zo slúchadiel . V tejto trojke si predstavíme low-end v podobe Sony MDR-XB700, strednú triedu veľmi dobre hodnotených Msur N350  a nemecké dosť vysokohodnotené Magnat LZR 980. Aký bude ich zvukový prejav?, teda najprv si predstavme ich technické špecifikácie, komfort pri nosení atď  :

Sony MDR-XB700 - tieto slúchadlá sú zaradené ako extra basové slúchadla pre milovníkov silných, hlbokých  a vzrušujúcich basov, majú uzatvorené ozvučnice, ale to iba čiastoče, po bokoch sa predsa len nachádzajú milimetrové otvory, cez ktoré je počuť prienik zvuku do okolia, XB700 majú veľmi pohodlné veľké XXL náušníky, žiadne otláčanie mušlí ani hlavového obúlka, veľmi dobre sa pohodlne nosia a počúvajú sa dlho bez otlakov na hlave, majú plochú ofc šnúru, 50mm veľké meniče s neodýmiovými magnetmi  a pomerne veľkým vstupným výkonom 3000mW pri citlivosti 106dB. Frekvenčný rozsah slúchadiel výrobca uvádza od 3 do 28kHz, impedancia je len 24 ohmov, náušníky sú kožené /eko koža/, s prispôsobením dĺžky hlavového oblúka, v dodávke sa nachádza redukcia 6.3/3.5,mm jack a kožené puzdro ako ochranný obal slúchadiel. Myslím, čo sa týka pohodlia nosenia XB-700, sú najpohodlnejšie, aj väčšie uši krásne vojdú dnu.

MSUR N350 - model od Destiny Audio zaraďuje typ N350 medzi hi-res top triedu špičkových slúchadiel ale v pomerne veľmi nízkej cene od 80 eur-ebay, aliexpress  nanajvýš do 150 eur od originál výrobcu. Sem sa jedná opäť o uzatvorený typ dynamických meničov o veľkosti 50mm pokovanej vrstvou berýlia, s citlivosťou 105dB, pri frekvenčnom priebehu 5Hz - 20kHz, impedancia 32ohmov a skreslenie nanajvýš 0.2 %. Originál dodávka ma dva typy samostatných pripojovacích OFC-Cu káblov Jack 3.5mm s dĺžkou 1.3metra a dlhší Jack 6.3mm s veľkosťou 2metre v pomerne kvalitnom vyhotovení s pozlátenými Jack koncovkami a bavlneným opletom na kábli. Samotná mušľa, v ktorej sa nachádza menič je drevená, vytlmená malým množstvom syntetického rúna, ostatné časti sú vyrobené z kovu, namáhané časti sú z hliníka, náušníky sú zo syntetickej kože,  mušle sa dajú natáčať o 90 stupňov, nuž v skutočnosti až také pohodlné nie sú, mňa trošku otláčal hlavový oblúk, ktorý je trošku užší, mušle dosadajú tak akurát, prítlak je mierny, ale MDR-XB700 sú o dosť komfortnejšie. Treba si prizrieť od koho tieto slúchadlá nakupujete, doporučujem originál  od výrobcu.

Magnat LZR 980 - model LZR 980 si nemci v kľude zaradili tieto slúchadlá ako high-end zvuk za pomerne veľmi nízku cenu do 150-250 euro, sú vyrobené najnovšími technológiami a talianska dizajnérska firma Pininfarina sa podieľala na ich prestížnom vzhľade. Opäť sa jedná o uzatvorený typ slúchadiel s 40mm meničmi Metal Core s výkonnými neodýmiovými magnetmi triedy  N45, ich frekvenčný priebeh je od 12 - 28kHz pri impedancii 32 ohmov a max. dosažiteľnom akustickom tlaku 120 dB pri úrovni 1kHz a výkone 1V RMS. Majú ale pomerne veľmi nízke skreslenie deklarujúce hodnotu max 0.1 % THD pri výkone 106dB a úrovni 1kHz. V kartónovom balení nachádzam pevné pogumované púzdro na zips, v ktorom sa nachádzajú elegantne zložené kĺbové slúchadlá  s bohatým príslušenstvom pre konektivitu s Ipad, Iphone, Ipod, kábel Jack 3.5mm + redukcia na 6.3mm výstup,  ďalší kábel s DO ovládaním, travel adaptér-rozdvojka, všetko pekne pozlátené ako má byť, káble sú samozrejme z OCF medi s ochranou proti zalomeniu - zamotaniu.  Nášníky sú strednej veľkosti s tkaninou proti poteniu s optimálnou ventiláciou, ale prítlak je podľa mňa mierne silnejší než u predošlých vyššie spomenutých dvoch modelov, hlavový oblúk je z pamäťovej peny z prispôsobením dĺžky mušlí tak ako všetky skúchadlá, na moje uši sedia dosť presne a dobre doliehajú, no ale kto má väčšie uši tak to bude možno na doraz z komfortom pri nosení, pretože ich prítlak je trošku väčší. Príkladne náušníky u Sony MDR-XB700 majú 12cm veľké mušle pri vnútornom rozmere 6 x 5cm, magnáty LZR-980 majú síce prispôsobené tvary podľa uší v rozmeroch 10.5cm x 8cm, ale vnútorný podlhovastý - lichobežníkový tvar - rozmeru je 6 x 3.5 cca 4cm v najširšom bode.

ZVUK ---  v spojení s Denon PMA-2020AE, zdrojom signálu Denon DCD-2020AE a DAC cez Denon z Philips BDP-9700 a nakoniec ešte dorážka s Onkyo TX-NR1010 a mini prehrávač  Nintaus X10 /nápodobné ako Fiio/, ale aj klasický Jack 3.5mm výstup z notebooku HP 450G2.

Sony MDR-XB700 - na prvý pohľad sú tieto slúchadlá radené ako extra basové,  ale v mojom prípade nie je po posluchu bass prvoplánový, práveže je dynamický, úderný, je ho v dostatočnom množstve a vôbec na seba nepúta pozornosť,  práveže zábava sa s MDR-XB700 začína pri stúpajúcej hlasitosti, kde znesú tieto slúchadlá poriadnu nálož a Vám začnú vibrovať uši a celé XXL náušníky, príjemné, užitočné  ešte aj s masážou, stredné pásmo má na svoju nízku triedu veľmi dobrú zrozumiteľnosť, dobre kontrolované vokály, trošku znie hrubšími , ale čistými a mierne ostrejšími tónami, ale v žiadnom prípade neznie poddekovane alebo príliš farebne. Výšková časť ale už znie priliehajúc cenovej hladine a sú tu jasné rezervy v prekreslení či čistote a detailnosti, výškové tóny znejú energicky - hrubšími kontúrami, ktoré sa môžu ľahko zhoršiť nekvalitným predlžovacím káblom ! XB700 sa pohodlne nosia na dlhé hodiny počúvania, sú veľmi komfortné, nosením vzdušné, nič neotláča ani po hodinách posluchu. Nakoľko XB-700 znesú v skutku dosť silný výkon a dokážu skutočne produkovať vysoké SPL úrovne, netreba to s hlasitosťou preháňať. Najlepšie pre žánre ako je pop, dance, tanečné techno, trance, hip-hop a podobne. Pokiaľ mám na pamäti s rovnakou cenou Sennheisery HD 555 zneli priestorovo lepšie, na výškach o dosť čistejšie a jasnejšie.

MSUR N350 - tieto slúchadlá ma okamžite zaujali suveréjnou reprodukciou stredného  a basového pásma, ktoré je živé, muzikálne úplne plné, prirodzené, znejú veľmi naturalisticky v každom pásme, čistá, prekvapivo temperamentná reprodukcia s krásnym priestorovým podaním zvuku v akomkoľvek hudobnom žánri, takto rozhodne nehrajú ani Sennheisery  HD555 ba dokonca v strednom pásme ani štúdiovo presné Magnáty LZR 980, v danej cenovej triede prirodzený zvuk vysokej kvality, tieto slúchadlá by si podľa mňa zaslúžili veľkosťou lepšie náušníky a hlavový oblúk, pretože to čo produkujú N350 vo svojej cenovej triede je ale suverénny prednes zvuku rôznych hudobných žánrov. Na výškových pozíciách by som povedal, že sú rovnako ako HD 555, trošku horšie ako LZR 980tky, scéna je aj tak detailná, príjemná, s vynikajúcim podaním hlasov, vokálov a dôvernými tónami nástrojov. Stredné pásmo u týchto slúchadiel vyslovene exceluje aj podstatne drahým typom. Majú nízke skreslenie, veľmi dobrý rytmus ale s vysokou hlasitosťou by som to nepreháňal. Výborný konkurent pre HD 555 a vyššie modely pre Sennheiser, veľmi by som si prial vypočuť vyšší model Msur N650, to musí byť nárez. Kvôli ich prednesu sú podľa mňa vhodné na akýkoľvek hudobné zameranie, vo všetkých štýloch dokážu očariť a dodať hudbe tú správnu iskru a punkt.

Magnat LZR 980 - model od magnátu LZR 980 znie od samého začiatku dosť nekompromisme, štúdiovo ale až neskutočne presne, tak začnime basmi, ktoré sú hodne dynamické, hlboké, veľmi pružné a poriadne elastické- uvoľnené, majú výbornú kontrolu do hodne nízkych pasáží, hrajú zo všetkých slúchadiel najhlbšie, dokážu produkovať mäkké basy zaujímavým pružným spôsobom a naopak tvrdé basy dobre rozlišujú, typom ´´low and beats´´, v strednom pásme sú trochu suchšie, štúdiovo síce presné ale toto pásmo znie na môj vkus trochu chladne, opäť sú to čisté absolútne nezafarbené tóny, ktorým by som niekedy pridal trošku väčšiu farbu, preto som spomínal že voči Msur N350 je tu dosť veľký rozdiel a zvukový skok, možno by som magnáty LZR 980 rád skombinoval s elektrónkovým sluchátkovým zosilovačom, kvôli podpore plnšej farbe stredného pásma, ale tým zase nechcem povedať, že je potlačené do úzadia či naopak do popredia, sú veľmi dobre vyvážené a hlavne frekvenčne lineárne znejúce. To je klasický výsledok nemeckého inžinierstva, presnosť, ktorá nie každému môže vyhovovať. A nakoniec výšková časť u týchto slúchadiel znie tak detailne, tak čisto, toľko jemných veľmi veľa detailných tónov ktoré znejú jasne a brilantne dodávajú zvuku tak nevídanú čistotu, s akou sa môžu popasovať veľmi drahé reprosústavy. To je druhá dominancia LZR 980, špičkový bass, špičkové výšky, lineárne presne znejúce s veľmi nízkym skreslením, je zaujímavé, ako si dokážu poradiť aj zo zlými komprimovanými nahrávkami, opäť je to reprodukciou do príjemnosti, nie do ostrosti a s výborným priestorovým podaním. Ich celkový zvuk je vyvážený a hlavne príjemný, aj keď miestami chladný typ zvuku. No v rockových nahrávkach si užijete svoje, reprodukcia bicích nástrojov je do detailov  jedinečná, všetky výškové nuansy a tranziety sú reprodukovaná jasne ale vždy neagresívnym spôsobom. Ich ďalšou výhodou je ich možné pripojenie k rôznym mobilom, tabletom a iným multimediálnym prístrojom kvôli káblovej bižutérii. Tieto slúchadlá dokážu hravo rozpitvať do detailov akúkoľvek nahrávku. Dajú sa pomerne veľmi ľahko rozohrať, meniče sú reálne veľmi citlivé, vysoké hlasitosti si užijete aj z notebooku či iného prenosného zariadenia (vreckový prehrávač, mobil).

Viac fotografíí na stránke https://www.facebook.com/pg/medalux/photos/?tab=album&album_id=1520151931395297