Denon AH-D7200 referenčné slúchadlá od Denonu

Denon AH-D7200

Japonská spoločnosť Denon predstavuje inovovanú verziu označenú ako model AH-D7200 referenčných slúchadiel, ktoré nahrádzajú starší typ AH-D7000. Cenové nastavenie tohto modelu sa pohybuje okolo 800 eur čo je za slúchadlá už dosť vysoká cena a preto spracovanie by malo byť na vysokej úrovni rovnako ako aj zvukové vlastnosti.

AH-D7200 sú náhlavné slúchadlá konštrukčne  uzavretého typu, vyrobené v Japonsku, mušle sú vyrobené z pravého orechového dreva, škoda však, že nie sú nalakované ako starší model, boli by o to viac luxusnejšie, ušné vankúšiky sú vyrobené z pamäťovej peny a sú potiahnuté veľmi mäkkou umelou kožou, musím uznať, že na dotyk je to veľmi príjemný materiál, hlavový most je nastaviteľný, po obidvoch bokoch sú očíslované stupnice, aby boli náušníky v rovnakej polohe, most je vyrobený z tlakovo liateho hliníkového rámu, peny a prešívanej pravej ovčej kože, je robustnej odolnej konštrukcie, samotné ´´FreeEdge´´ dynamické meniče majú priemer 50 mm, sú vyrobené z nanovláknového materiálu (Nano-fibre/paper diaphragm) , pre tuhosť membrány a jej nízku hmotnosť, tento driver je vyrobený tak, aby sa zabezpečoval presný piestový pohyb pri čo najmenšom možnom skreslení, aby mal dobré vlastné tlmenie a aby sa minimalizovali rezonancie v membráne pre čisté a presné podanie zvuku. Preto tento driver zvláda maximálny výkon  1800 mW pri citlivosti 105 dB/mW a impedancia slúchadiel je dosť nízka iba 25 ohmov.  Frekvenčný rozsah udáva výrobca od 5 – 55 0000 Hz, hmotnosť s balením je 385g a v dodávke sa nachádza 3m dlhý kábel vyrobený z veľmi čistej medi triedy 7N, odnímateľný kábel je ukončený Jackom 6.35mm a slúchadlá sa napájajú obojstranne, 2x Jackom 3.5mm mono.

Celkovo sú tieto slúchadlá mimoriadne pohodlné, sú precízne a kvalitne vyrobené, prítlak nie je ani slabý ani príliš silný, je tak akurát, náušníky sú veľmí príjemné, nič neotláča, uši sú v nich prakticky voľné a vzdušné, nepotia sa, sú skutočne komfortné pre dlhé hodiny počúvania,  takže účel maximálneho pohodlia je tu splnený. Izolácia zvuku od okolia je viac než dostačujúca.

ZVUK :

Od samého začiatku znejú slúchadlá AH-D7200 z výstupu zosilovača Denon PMA-2020AE vyvážene, s pomerne tvrdým a úderným basom, ktorý je veľmi dobre čitateľný -kontúrovaný. Kvôli dobrej citlivosti sú pomerne ľahko rozohrateľné, dokáže ich uživiť aj výstup z PC či notebooku. Avšak aby sme zachovali čistotu zvuku a nízke skreslenie, bude rozumné v tejto cenovej kategórii slúchadlá napájať špičkovými slúchatkovými zosilovačmi alebo výstupmi  z integrovaných či lampových zosilňovačov. Slúchadlá AH-D7200 vytvárajú naozaj vynikajúce priestorové pole, ktoré keď  spojíme s kryštáľovo čistým zvukom,  akým meniče produkujú zvuk, znejú tieto slúchadlá celkovo tonálne a dôveryhodne. Preto  ich zvukový priebeh je hladký, kontrolovaný a plynulý. Musím tiež povedať, že pri počúvaní menej kvalitných nahrávok vedia byť dosť nekompromisné. Pre porovnanie so slúchadlami Magnát LZR 980 nemecké magnáty ale nijakým zásadným spôsobom nezaostávajú za Dénonmi, takže keď si zohľadníme cenu Magnátov, model LZR 980 stojí aktuálne 160,-eur čo je fantastická cena týchto slúchadiel za tento čistý a štúdiovo presný zvuk, ktorý magnáty produkujú. Denónovké AH-D7200 majú proti magnátom lepšie definovaný tvrdší bass, ale stredné a výškové pásmo je dosť podobné. Magnáty LZR 980 znejú do príjemnosti, denóny AH-D7200 ešte viac do presnejšej definície tónov. Pri spojení  plynulého harmonického zvuku a perfektného komfortu týchto slúchadiel sa človek skutočne môže nechať unášať hudbou berúc do ohľadu aj výbornú izoláciu zvuku od okolia kvôli uzavretým vytlmeným mušliam. Vďaka vysokému vstupnému výkonu dokážu produkovať naozaj hlasné úrovne reprodukcie, aj výstup z Denonu PMA-2020AE ich dotiahne na maximálne hlasitosti. Slúchadlá AH-D7200 majú krásne čitateľný dynamický bas, ktorý je rýchly, pevný a znie impulzívne, je úplne frekvenčne vyrovnaný takže je dobré si napočúvať, ako majú niektoré skladby znieť na basoch a porovnať ich s reprosústavami, stredné pásmo je farbou neutrálne, vokály  a hlasy spevákov sú tonálne priehľadné, nič sa nezlieva do celku, preto je celé pásmo transparentné, nadýchané a dobre rozlíšiteľné. Výškové tóny dokážu byť dosť priezračné, mimoriadne čisté cinkavé tóny, ale vedia byť aj dosť nekompromisné ako som vyššie spomínal v prípade horších nahrávok. Tieto slúchadlá nič nezakrývajú, majú bohatú porciu detailov, v prípade nejakej chyby vedia byť surové (slabé zosilovacie napájanie, kompresia/agilita nahrávky, nízky dynamický rozsah nahrávok).V konečnom dôsledku sa výborne nosia na hlave, slúchadlá AH-D7200 disponujú kvalitným zvukom, vysokým komfortom a luxusným výrobným spracovaním, čo viac si priať ... len počúvať hudbu ako na bežiacom páse a vychutnávať si obľúbených interpretov.

Viac fotografií na odkaze sem :

https://www.facebook.com/pg/medalux/photos/?tab=album&album_id=1746086232135198