BDP / CD / SACD player Philips BDP-9700 Fidelio

Najvyšší blueray prehrávač od komerčného výrobcu Philips ponúka vynikajúce riešenie domáceho kina, náhrady cd prehrávača stredne vyššej kategórie a multimediálnych funkcií so širokou podporou prehrávania rôznych dostupných audio a video formátov, spomeniem hlavne tie, ktoré majú podporu len vyššie modely blueray kombajnov čiže z audio formátov pre kvalitné počúvanie hudby VMA, FLAC, OGG, AAC, WMA9 Pro, z video formátov veľmi potrebný MKV a DIVX+HD, ale do akého dátového toku môže prehrávač čítať z USB zariadení výrobca neuvádza. Pri tomto prehrávači nechýba podpora diskov SACD. Je to inovovaný model od predošlej verzie BDP-9600.

Z mojich skúseností pri prehrávaní rôznych formátov a hlavne s veľkým dátovým tokom nad 10MB/s je jeden fakt, to, čo náhodou nedokáže prehrať blueray to dokáže priemerný Smart televízor do 400-600eur cez usb vstupy (využite vstup na TV s väčším prúdovým napájaním 5V/1A), nehovoriac o 3D filmoch s vysokým dátovým tokom prehrá snáď len moderný televízor, pokiaľ človek nevlastní z niektorých modelov Oppo. Hovorím a do recenzie to uvádzam zámerne preto, pretože môj televízor typ Samsung UE46F6340 prehrá všetky audio, 3D video a video formáty ako blueray prehrávač a ďalej len skratka BDP a keď niečo nefunguje na ktoromkoľvek BDP, ktoré som doposiaľ mal, všetko hravo zvládne spomínaný TV, škoda, že do TV nedávajú D/A prevodníky. Takže v tomto odseku to ukončím tak, že nemá zmysel kupovať BDP v cene do 200-300eur, pokiaľ človek nepoužíva CD mechaniku, ale funguje na USB kľúčoch a externých HDD diskoch.

Nuž vrátim sa k philipsu s označením BDP 9700 Fidelio, 9700 je nástupca predošlej verzie s označením 9600, tak, ako každý moderný prehrávač má zabudovanú WiFi, vďaka ktorej možno prehrávať internetový obsah a samozrejme jednoducho aktualizovať firmwér BDP, aj cez káblové LAN pripojenie. U tohto modelu sa mi páči displey, ktorý zobrazuje názov a rôzne informácie počas prehrávania pri akéhokoľvek začatom súbore a tlačidlá na prednom paneli ako klasický cd prehrávač, pretože smerovanie moderného trendu výroby by už len človek ťažko niečo hľadal okrem on/off. Vpredu (a jeden ešte vzadu) sa nachádza usb vstup s plastovou západkou proti prachu, účelovo zvládnuté, predný a bočný panel je jeden brúsený 3mm hrubý hliníkový odliatok, tlačidlo napájania je vkusne podsvietené červené Off, na bielo On, zhora je plastový kryt, na ktorom sú drobné ornamenty približujúce v tvare karbónu, dizajnovo je BDP 9700vka vyrobená veľmi pekne a spredu hlavne účelovo. Vzadu nájdeme dva HDMI výstupy, jeden je Main pre TV, druhý only audio pre AV receiver kvôli zvukovým dekodérom viac ako 5.1 kanálov, pre digitálny zvukový výstup zvuku je dostupný koaxiálny SPDIF a Toslink optický, nechýba stereo 2.0 výstup a preličkou tohto modelu je 7.1 kanálový zvukový výstup. Všetký výstupy sú pozlátené pre kvalitný transfer signálu.

Po zložení horného krytu badám krásne naukladané špičkové D/A prevodníky Burr-Brown firmy Texas Instruments, pre dvojkanálový výstup sú osadené 24 bitové PCM 1789, ale pre osem kanálový výstup sú až 32 bitové PCM 1795, na taký prehrávač by som nepovedal : ) celý prehrávač vo vnútri je rozdelený na niekoľko sekcií a každá samostatná doska má svoj prídel, menujem doska pre spracovanie analógového audia 7.1, doska pre napájanie, doska so šumovým filtrom napájania, doska pre napájanie a kontrolu displeja, hlavná doska pre high definition video processing s čipovým osadením Marvell a prevzorkovaním Qdeo na rozlíšenie HDR 4K 3840x2160 pixelov (UHD).

Mechanika funguje dobre, pri prehrávaní je super tichá v podstate je úplne bezhlučná, čo ma pozitívne prekvapuje, žiadne vibrácie sa neprenášajú do skrinky BDP. Philips 9700vka disponuje s dvoma zdrojmi napájania, jedná sa o oddelený lineárny napájací zdroj a nízkošumový toroidný transformátor pre audio časť.  Všetky časti vo vnútri BDP majú svoje miesto a sú dobre usporiadané, optická mechanika nemusela byť oplastovaná, čím sa zabraňuje jej čisteniu v prípade znečistenia od diskov. Výstupná kvalita obrazu je bez pochýb vynikajúca s normálnymi prirodzeným tónmi farieb, nič nie je´´ krikľavé´´, ani prifarbené ani podfarbené, pretože aj prehrávač nijako neumožňuje meniť video nastavenie, len základy, všetko ostatné je predom ! nastavené. Čo sa mi opäť veľmi páči na tomto BDP je zvuk na analógových výstupoch, je veľmi príjemný jemný na výškach, nevyostrený a bohatý na detailoch, s dostatočnou vzdušnosťou zvuku. Zvuk je čistý, nezafarbený a opäť spomeniem vo výškach veľmi dôkladný, náležité jemné a hlavne ´´hladké´´ tóny s množstvom detailných informácií.

Čím sa oddeľuje 9700vka od iných blueray prehrávačov?

Klady :

- celkovým kvalitným spracovaním, separátne plošné spoje

- super tichou mechanikou

- príjemným analógovým zvukom na RCA výstupoch a vynikajúcim obrazom

- podpora veľkého množstva dostupných audio / video formátov, najpodstatnejšie sú Flac a MKV, 3D

- ľahké ovládanie, prehrávanie zvuku aj počas prehliadania priečinkov, súborov

- možnosť prevodu obrazu k najnovším UHD-TV na 4k rozlíšenie

Zápory :

- má tendenciu občas zamrznúť, v priemere 1x za mesiac, nenabehne obraz alebo je šum / zelená obrazovka, ale stačí vybrať sieťový kábel na pár sekúnd zo zásuvky, to je jediná malá nevýhoda

Prehrávač si avšak potrpí na kvalitný HDMI kábel, s neznačkovým hdmi káblom v cene zopár eur 3-5e pri bežnej dĺžke nepochodíte, môžu nastať problémy s výpadkami obrazu, ( v sekunde blikne obrazový šum ) investujte do kvalitného a dobre odtieneného HDMI kábla s výbornou vodivosťou vodičov, najlepšie z OFC / OCC medi, aktuálne mám overený Oehlbach 7003 HDMI